Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková a literární gramotnost (USP / MK4JL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK4JL - Jazyková a literární gramotnost, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přirozené přístupy k rozvoji gramotnosti, souběžný vývoj jazykových kompetencí, vztah mluvené a psané řeči - vývojové paralely, psychologické koncepce kognitivního vývoje - principy dětského učení, jejich odraz v teorii a praxi osvojování psané řeči, historické etapy vývinu psané řeči, vývojové a edukační paralely, předkonvenční strategie čtenía psaní, rozvoj gramotnosti v rámci alternativních škol (kritická analýza), vybrané metody účinné stimulace gramotnosti, tradiční versus dynamické diagnostikování v MŠ.

Získané způsobilosti

Student disponuje teoretickými poznatky a přístupy o vývinu psané řeči. Student má znalosti o základních principech, praktických postupech a metodách rozvoje gramotnosti v kontextu pro předškolní vzdělávání.

Literatura

PETROVÁ, Z., VALÁŠKOVÁ, M. Jazyková a literárna gramotnosť v MŠ: teoretické súvislosti a možnosti jej rozvoja. Bratislava: Renesans, 2007. ŠTUTIKA, M. Od obrázkov k písmenkám. Bratislava: Renesans, 2007. ZÁPOTOČNÁ, O. Rozvoj počiatočnej literárnej gramotnosti. In KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. et al. Předškolní a primární pedagogika / Předškolská a elementárna pedagogika. Praha: Portál, 2001. VALKOVÁ, L. Poďme deti spolu s nami cestovať za písenkami. Bratislava: Renesans, 2007.

Požadavky

Absolvování ústní zkoušky, závěrečná písemná práce a její obhajoba.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

doc. PhDr. Zuzana Petrová, PhD.