Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj počátečních mat. představ (USP / MK4RM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK4RM - Rozvoj počátečních mat. představ, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozvoj matematických představ u dětí předškolního věku. Analýza Rámcového vzdělávacího programu z pohledu matematických představ.Rozvoj prvotních představ o výrocích - pravdivostní hodnota výroku, složené výroky, výrokové operace.Rozvoj prvotních představ o množinách - prvek množiny, vztahy mezi množinami, znázornění množin, vlastnosti operací s množinami.Rozvoj prvotních představ o relacích - binární relace, určení binární relace, doplňková relace, inverzní relace, vlastnosti binárních relací v množině.Rozvoj prvotních představ o zobrazeních - zobrazení, vlastnosti zobrazení.Pojmy související s přirozeným číslem a metody jejich rozvoje. Propedeutika číselných operací v kontextových úlohách.Rovinné útvary v předškolním vzdělávání, shodnosti v rovině, skládání a rozklad rovinných útvarů, skládání papíru, hlavolamy.Prostorové útvary, jejich pozorování, pojmenování, společné a odlišné vlastnosti, určení polohy objektů v prostoru používáním jednoduchých výrazů.Rozlišení rovinných útvarů od prostorových, sítě těles, stříhání a skládání, znázornění trojrozměrných útvarů v rovině.Orientace v rovině, čáry v rovině, uzavřená a otevřená čára, rovinné labyrinty.Rozvoj prostorové představivosti, orientace v prostoru, hledání cesty.Činnosti souvisící s měřením, práce v terénu.

Získané způsobilosti

Student disponuje teoretickými poznatky a praktickými dovednostmi pro vyučování prvotních matematických pojmů pro děti předškolního věku. Student je způsobilý vytvořit edukační materiál pro rozvoj počátečních matematických představ.

Literatura

UHERČÍKOVÁ, V., HAVERLÍK, I. K. Didaktika rozvíjania základných matematických predstáv. Bratislava: Dony, 2007. HEJNÝ, M., KUŘINA, F. Dítě, škola, matematika. Praha: Portál, 2001. GEROVÁ, Ľ. Propedeutika matematiky a počiatočné matematické predstavy. Banská Bystrica: Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela, 2007. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. UHERČÍKOVÁ, V., HAVERLÍK, I. K. Pracovné listy na rozvíjanie matematických predstáv u detí v MŠ a v ZŠ. Bratislava: Dony, 2007. PARTVOVÁ, E., ŽIDEK, O. Príručka k príprave na súbornú skúšku z matematiky. Bratislava: PdF UK, 1993.

Požadavky

Absolvování závěrečné ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.

Vyučující

PaedDr. Lucia Ficová, PhD.