Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Škola a rodina (USP / MK4SR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK4SR - Škola a rodina, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rodina - definice, typy rodin, funkce rodiny, rodina - manželství (rozdíly), současná rodina (její změny, demografické chování, krize rodiny).Argumenty pro rozvoj vztahů rodiny a školy.Tradiční, moderní a postmoderní rodina a jejich vztah ke škole, odlišnost socializačních rolí rodiny a školy.Vztah rodiny a školy na úrovni institucí, organizací a osob. Specifika vztahu rodiny a mateřské školy. Historie vztahu mateřské školy a rodiny.Účastníci vztahu mateřské školy a rodiny - učitelka, rodič, dítě. Role dítěte v komunikaci rodiny a školy.Typy rodičů podle kvality rodičovského chování ve vztahu k dítěti a škole.Formy spolupráce mateřské školy a rodiny.Benefity a sporné aspekty rozvíjení vztahu mateřské školy a rodiny.Rada školy, rodičovské sdružení (rada rodičů), European Parents Asociation.Komunikační strategie učitelky MŠ ve spolupráci s rodiči.Projekt spolupráce mateřské školy a rodiny.

Získané způsobilosti

Student disponuje znalostí o vztazích rodiny a školy, je schopen reflektovat všechny souvislosti ovlivňující kvalitu vztahu rodiny a školy.

Literatura

MOŽNÝ, I. Česká rodina pozdní modernity: nová podoba starého partnera a rivala školy. 2004. MAJERČÍKOVÁ, J. Rodina a jej dôvera ku škole. RABUŠICOVÁ, M., EMMEROVÁ, K. Role rodičů ve vztahu ke škole - teoretické koncepty. MOŽNÝ, I. Sociologie rodiny. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002. MAJERČÍKOVÁ, J. Súčasná rodina ako partner školy zmena a spolupráca In: Manažment školy v praxi. č. 5, s. 27. 2008. RABUŠICOVÁ, M. a kol. Škola a (versus) rodina. Brno: MU, 2004. BEŇO, M., ŠIMČÁKOVÁ, Ľ., HERICH, J. Rodičia o súčasnej škole. Bratislava: ÚIPŠ, 2006.

Požadavky

Vypracování a prezentace projektu spolupráce mateřské školy a rodiny.

Garant

Mgr. Hana Navrátilovádoc. PaedDr. Adriana Wiegerová, PhD.