Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie dětství (USP / MK7SD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / MK7SD - Sociologie dětství, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Předmět sociologie dětství jako odvětvová a hraniční disciplína sociologie.- Tradiční, konstruktivistické, interakcionistické a interpretativní teorie v sociologii dětství.- Sociologická charakteristika dětství.- Dítě jako sociální aktér v sociologii dětství.- Dětství jako významný fenomén procesu socializace.- Generační uspořádání v sociologii dětství.- Dětství a masmédia v současné společnosti a jejich vliv na současné dětství.

Získané způsobilosti

Student rozumí historickému kontextu vývoje dětství a postavení dítěte. Získané poznatky dokáže reflektovat.

Literatura

ONDREJKOVIČ, P. Globalizácia a individualizácia mládeže. Negatívne stránky. Bratislava: Veda, 2002. NOSÁL, I. (ed.). Obrazy dětství v dnešní společnosti. Studie ze sociologie dětství. Brno: Barrister&Principal, 2004. ONDREJKOVIČ, P. Socializácia v sociológii výchovy. Bratislava: Veda, 2004. PROUT, A. The Future of Childhood. Towards the Interdisciplinary Study of Children. Oxon: RoutledgeFalmer, 2005. ELKIN, F., HANDEL, G. The Child and Society. New York: Random House, 1984. CORSARO, W. The Sociology of Childhood. Thousand Oaks, CA: Pine Forge Press, 2005. ALAN, J. Etapy života očima sociologie. Praha: Panorama, 1989. ŠULOVÁ, L. Raný psychický vývoj dítěte. Praha: Karolinum, 2004. GALLA, K. Sociologie výchovy a její vývoj a problémy. Praha: SPN, 1986. BRONFENBRENNER, U. Two Worlds of Childhood. Simon & Schuster, 1972.

Požadavky

Vypracování odborné eseje na téma zadané vyučujícím.

Garant

Mgr. Hana Navrátilováprof. PhDr. Peter Ondrejkovič, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Peter Ondrejkovič, DrSc.