Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální a pedagogická psychologie (USP / U2PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / U2PP - Sociální a pedagogická psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Evoluční sociální psychologie (altruismus a přirozený výběr) a vývojová sociální psychologie (decentrace, připoutání, rozšířená identita, socializace).- Metodologie v sociální a pedagogické psychologii.- Základní pojmy pedagogické a sociální psychologie. Pedagogická a sociální psychologie v systému psychologických disciplín. Vztah pedagogické a sociální psychologie k dalším vědním oborům.- Sociální percepce, pozornost, stereotypy.- Poznávací procesy v edukační činnosti.- Kognitivní přizpůsobení se sociálnímu prostředí.- Emoce, kognitivní regulace emocí.- Struktura, determinanty a důsledky postojů.- Prosociální chování, altruismus, frustrace a agrese.- Kooperace a kompetice.- Afiliace a partnerské vztahy.- Sociální vliv v malých skupinách.- Meziskupinové vztahy a skupinový výkon.- Psychologie zdraví: sociálněpsychologické hledisko.- Sociální psychologie v organizacích.- Psychologie výchovného působení. Psychologie vzdělávacího procesu.- Psychologie vztahu mezi vychovatelem a vychovávaným.- Osobnost vychovávaného a vychovatele z pohledu pedagogické psychologie.- Psychologické podmínky učení a psychologické základy didaktických zásad.- Psychologická analýza příčin neúspěšnosti edukačního procesu.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o podstatě sociální a pedagogické psychologie, je schopen získané vědomosti a dovednosti uplatnit v praxi.

Literatura

Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál,, 2007. FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. 1997. ferjenčík. úvod do metodologie psychologického výzkumu. Hayes N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál., 2003. Vágnerová, Marie. Kognitivní a sociální psychologie žáka základní školy. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 8024601818.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZkouška: ústní zkouška.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Chráska, CSc.Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

Mgr. et Mgr. Viktor Pacholík, Ph.D.