Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika chem-technol předm. 2 (USP / U3DT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / U3DT2 - Didaktika chem-technol předm. 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Bezpečnost a hygiena práce v školní laboratoři. Legislativní rámec určující nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky ve školní laboratoři.- Prověřování a hodnocení vědomostí žáků. Normy hodnocení - ústní, písemné a praktické prověřování.- Úlohy a jejich role ve výuce chemie. Třídění a systemizace úloh. Posuzování a projektování souborů učebních úloh.- Počítače ve výuce chemie. Standardní a nestandardní výukový software, tutoriální software.- Počítače při podpoře školního chemického experimentu. Počítačové simulace, měření, registrace a vyhodnocování experimentálních dat, řízení a automatizace školního chemického experimentu.- Styly učení žáků chemie. Sekvenční a nelineární učební styly. Styl učení žáka z chemického textu a možnosti výběru- Nadaný a neprospívající žák ve výuce chemie (vnější a vnitřní diferenciace). Práce s talentovanou mládeží ve výuce přírodních věd (chemická olympiáda).- Pedagogická komunikace a interakce ve výuce chemie (verbální, neverbální a komunikace činem). Kompetence učitele chemie.- Pozorování a hodnocení výuky přírodovědných předmětů. Hospitace výuky chemie - záměry hospitačních činností.- Sebereflexe a sebezdokonalování v pedagogické činnosti učitele chemie. Rozhodování v pedagogické praxi učitele chemie a jeho problémy.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o bezpečnosti a hygieně práce ve školní laboratoři, stejně jako legislativním rámci určující nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky ve školní laboratoři. Dokáže prověřit a zhodnotit vědomostí žáků, třídit, posuzovat a projektovat soubory učebních úloh. Student hodnotí výuku přírodovědných předmětů a aplikuje prvky sebereflexe a sebezdokonalování v pedagogické činnosti učitele chemie.

Literatura

BÍLEK, M., ZEMANOVÁ, M. Internet ve výuce chemie na základní škole. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. ISBN 978-80-7041-237-4.Dušek, Bohuslav. Kapitoly z didaktiky chemie. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2000. ISBN 80-7080-409-2.PACHMANN, E., HOFMANN, V. Obecná didaktika chemie. Praha: SPN, 1981. Čipera, Jan. Rozpravy o didaktice chemie I. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0134-6.Čipera, Jan. Rozpravy o didaktice chemie II. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0309-8.PACHMANN, E. A KOL. Speciální didaktika chemie. Praha: SPN, 1986. Hlavatý, Josef. Didaktická technika pro učitele. Vyd. 1. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 80-7080-479-3.BÍLEK, M. ICT ve výuce chemie. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. ISBN 80-7041-631-9.HOLADA, K. Pedagogika chemie. Praha: Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, 2000. Zajíček, Jiří. Použití chemických látek ve škole : podle nové legislativy nejen pro vyučující chemie na základních školách a v nižších ročnících víceletých gymnázií. Vyd. 1. Praha : Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-777-4.Bílek, Martin. Psychogenetické aspekty didaktiky chemie. Vyd. 1. Hradec Králové : Gaudeamus, 2001. ISBN 80-7041-292-5.Mareš, Jioí. Styly ueení žáku a studentu. 1. vyd. Praha : Portál, 1998. ISBN 8071782467.Bílek, Martin. Výuka chemie s počítačem : chemický didaktický software, testy a testování s počítačovou podporou, počítač a školní chemický experiment. Vyd. 1. Hradec Králové : Gaudeamus, 1997. ISBN 80-7041-769-2.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: povinná na první konzultaci, jinak nepovinná.Zápočet: zpracování dílčích úkolů, které student při obhajobě zápočtu a zkoušce předkládá v podobě portfolia. Studentovo portfolio je tvořeno především zpracovanou seminární prací z oblasti didaktiky chemie, přípravami k mikrovýstupům spolu s reflektovanými zkušenosti a prožitky získanými v rámci osobnostního nácviku.Zkouška: ústní zkoušení.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Chráska, CSc.Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

Mgr. Monika Ondrášová, Ph.D.