Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychodidaktika (USP / U3PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / U3PS - Psychodidaktika, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Paradigmata ve vzdělávání - antropologický přístup, konstruktivizmus a sociokonstruktivizmus.- Soudobé pojetí učitelské profese a postmoderní pluralita.- Modely učitelského vzdělání.- Konstruktivistické přístupy v přípravě učitelů.- Psychodidaktika a její vymezení.- Psychodidaktika a psychodidaktické a osobnostní kompetence učitele.- Dynamické prvky obsahu a metod výuky.- Konstruktivistický přístup k výuce ? projektová a kooperatívní výuka.- Žák jako aktér a spolutvůrce svého vývoje ? žákův jazyk a pojmový svět, prekoncepty žáka a konfrontace s učitelovou koncepci světa.- Klíčové kompetence žáků.- Vyučovací styly učitelů a učební styly žáků.- Výchova ke kritickému myšlení a k poznání.- Výchova k tvořivosti.- Tvořivo - humanistická koncepce vzdělávání.- Humanistické podmínky ve výuce a klíma školní třídy.

Získané způsobilosti

Student/ka dokáže použít a interpretovat teoretické znalosti v praktickém šetření.

Literatura

DVOŘÁK, D. Efektivní učení ve škole. Praha, 2005. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Psychodidaktika. Metody efektivního a smysluplného učení. Praha, 2011. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha, 2001. FENSTERMACHER, G., SOLTIS, J. Vyučovací styly učitelů. Praha, 2008.

Požadavky

Individuální práce studentů je zaměřena na studium základní a doporučené literatury s důrazem na vypracování semestrální práce, která bude mít charakter vlastního projektu výuky. Předpokladem úspěšného ukončení předmětu je aktivní přístup k výuce prokázaný prezentací prací.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Chráska, CSc.Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

prof. PhDr. Hana Lukášová, CSc.