Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky (USP / U3ZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / U3ZS - Základy speciální pedagogiky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Současné pojetí, obsah a cíle speciální pedagogiky.- Prevence, diagnostika, poradenství a terapie ve speciální pedagogice.- Rámcové podmínky pro inkluzivní výchovu a vzdělávání.- Pracovní integrace osob s postižením.- Práva a povinnosti lidí s postižením.- Problematika osob se smyslovým postižením.- Problematika osob s narušenou komunikační schopností.- Problematika osob se somatickým znevýhodněním.- Problematika osob s mentálním postižením a poruchami autistického spektra.- Problematika osob s kombinovaným postižením.- Žáci se specifickými poruchami učení.- Problematika osob s poruchami chování.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v oboru speciální pedagogika, obsahu, cílech, metodách využívanými ve speciálně pedagogické praxi; s porozuměním využívá terminologii z oblasti speciální pedagogiky; kriticky pracuje s mýty týkajícími se života lidí s postižením, zná možnosti vzdělávání a jejich legislativní zakotvení; dokáže informovat o nabízených sociálních službách pro osoby s postižením v místním regionu; uvědomuje si podstavu a důležitost ucelené rehabilitace osob s postižením.

Literatura

PIPEKOVÁ, Jarmila (ed.). Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. RENOTIÉROVÁ, Marie a Libuše LUDÍKOVÁ a kol. Speciální pedagogika. Olomouc: UPOL, 2006. FISCHER, Slavomil, Jiří ŠKODA, Zdeněk SVOBODA a Ladislav ZILCHER. Speciální pedagogika: edukace a rozvoj osob se specifickými potřebami v oblasti somatické, psychické a sociální : učebnice pro studenty učitelství. Praha: Triton, 2014. POTMĚŠILOVÁ, Petra a kol. Speciální pedagogika nejen pro sociální pedagogy. Praha: Parta, 2013. NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním. Praha, 2009. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. kolářová, Kateřina. Jinakost - postižení - kritika: společenské konstrukty nezpůsobilosti a hendikepu : antologie textů z oboru disability studies. Praha: SLON, 2012. SLOWÍK, J. Speciální pedagogika. 2007. RENOTIÉROVÁ, M.; LUDÍKOVÁ, L. A KOL. Speciální pedagogika. Olomouc, 2006. SLOWÍK, Josef. Speciální pedagogika. Praha: Grada, 2007. MURPHY, Robert F. Umlčené tělo. Praha: SLON, 2001.

Požadavky

Zápočet: odborná esej na zadané téma.Zkouška: předpokladem ukončení předmětu je prokázání znalostí z oblasti speciální pedagogy úspěšným absolvováním písemného testu.

Garant

prof. PhDr. Miroslav Chráska, CSc.Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

Mgr. Magdalena HankováMgr. Jana Vašíková, PhD.