Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně-patologické jevy souč. mládeže (USP / U4PJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu USP / U4PJ - Sociálně-patologické jevy souč. mládeže, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu tvoří klíčová témata:1. Sociální patologie jako vědní disciplína.2. Výchovné problémy, poruchy chování, poruchy osobnosti.3. Záškoláctví.4. Agresivita, formy násilného chování - šikanování, vandalismus aj.5. Drogové závislosti, alkoholismus a kouření.6. Virtuální drogy (počítače, televize a video).7. Patologického hráčství (gambling).8. Xenofobie, rasismus, intolerance a antisemitismus.9. Suicidální jednání.10. Kriminalita a delikvence.11. Prevence sociálně patologických jevů (druhy prevence, minimální preventivní program, instituce v systému prevence).

Získané způsobilosti

nespecifikováno

Literatura

Duševní poruchy a poruchy chování. Mezinárodní klasifikace nemocí ? 10. revize. Praha, 2006. NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha, 2000. VYKOPALOVÁ, H. Sociálně patologické jevy v současné společnosti. OLomouc, 2001. FISCHER, S., ŠKODA, J. Sociální patologie. Praha, 2009.

Požadavky

Individuální práce studentů je zaměřena na následující oblasti:A) Studium základní a doporučené literatury včetně vlastních zdrojů. (Kontrola: seminární práce, prezentace)B) Zpracování vybraného tématu. - Seminární práce v písemné podobě (rozsahu cca 10 stran), její prezentace a obhajoba (cca 20 min) v rámci skupiny obsahuje: teoretická východiska vybrané problematiky, praktickou část a část výzkumnou.(Kontrola: seminární práce, prezentace, obhajoba - diskuse)

Garant

prof. PhDr. Miroslav Chráska, CSc.Mgr. Hana Navrátilová

Vyučující

PhDr. Roman Božik