Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dovednosti v porodní asistenci (UZV / P1DPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P1DPA - Dovednosti v porodní asistenci, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Příjem, překlad a propuštění nemocného.- Péče o lůžko nemocného. Polohování nemocných.- Hygienicko - epidemiologický režim zdravotnického zařízení. Dezinfekce a sterilizace.- Mytí rukou. Prevence nozokomiálních nákaz.- Hygienická péče o nemocné děti a dospělé, antisepse, asepse, bezbariérový přístup, OBP.- Prevence opruzenin a proleženin, měření a vážení.- Péče o vyprazdňování nemocných - vylučování moči a stolice - péče o inkontinentní klientky, cévkování, klyzma, stomie.- Péče o výživu a hydrataci nemocných dospělých a dětí. Dietoterapie - dietní systém, sondování trávicího traktu aplikace parenterální výživy.- Měření fyziologických funkcí.- Odběry biologického materiálu.- Podávání léků per os, per rectum, dýchacími cestami, do nosu, oka, ucha, kůží.- Aplikace injekcí (intradermálních, subkutánních, intravenózních, intramuskulárních).- Zajištění periferních žilních přístupů.- Zajištění centrálních žilních přístupů.- Aplikace infuzí.- Aplikace transfuzí.- Péče o nemocného s drenáží, drenážní systémy.- Ošetřovatelský proces při punkci.- Péče o chronickou ránu.- Fyzikální terapie. Lázeňství.

Získané způsobilosti

Studentka:- zná zásady BOZP;- ovládá standardy jednotlivých ošetrovatelských postupů;- dokáže prakticky i teoreticky zvládnout základní diagnosticko-terapeutické ošetrovatelské výkony u nemocných všech věkovýchkategorií;- umí odhadnout a rozpoznat komplikace diagnosticko-terapeutických výkonů a efektivně proti nim zasáhnout;- dokáže všech získaných vědomostí a dovedností využít v praxi.

Literatura

KRIŠKOVÁ, A., et al. Ošetrovateľské techniky: metodika sesterských činností. Martin: Osveta,, 2006. ISBN 80-8063-202-2.KUDLOVÁ Pavla. Ošetřovatelská péče v diabetologii. Praha:Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5367-6.JIRKOVSKÝ Daniel. Ošetřovatelské postupy a intervence. Praha: Fakultní nemocnice v Motole, 2012. ISBN 978-80-87347-13-3.ŠAMÁNKOVÁ, M. , HUŠKOVÁ, M. , MATOUŠOVIČ, K. Základy ošetřovatelství pro studující lékařských fakult 1. a 2. díl. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0477-9 .DOENGES, M. E., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0242-8 .KOZIEROVÁ, B. a kol. Ošetrovatelstvo 1. a 2. díl. Martin : Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.ČERVINKOVÁ, E. a kol. Ošetřovatelské diagnózy. Brno:NCONZO, 2005. ISBN 80-7013-358-9 .Kolektiv autorů. Základy ošetřování nemocných. Praha:Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0845-6 .

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: aktivní účast na seminářích a cvičeních, min. 80%Klasifikovaný zápočet: písemný test splněný minimálně na 75%,s možností jedné opravy, bezchybné zvládnutí ošetřovatelských postupů v laboratorních podmínkách.

Garant

Mgr. Ludmila Reslerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ludmila Reslerová, Ph.D.