Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská odborná terminologie (UZV / P1LT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P1LT - Latinská odborná terminologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní gramatická terminologie,uplatnění latiny a řečtiny v medicíně.- Skloňování substantiv a adjektiv.- Spojování substantiv a adjektiv.- Stupňování adjektiv a adverbií.- Číslovky.- Latinské a řecké prefixy.- Latinské a řecké sufixy.- Skládání slov.- Řecko - latinské hybridy.- Souhrnné opakování.

Získané způsobilosti

Student: - správně používá pravidla výslovnosti latinských a řeckých slov; - chápe základní odborné termíny používané v medicíně a správně a přesně je užívá v odborné komunikaci; - orientuje se v gramatické struktuře latinského textu a chápe jednotlivé jazykové jevy ve vzájemných vztazích; - překládá jednoduché samotné věty či jednoduchá souvětí a nenáročné texty; - získá návyk samostatné práce se slovníky, gramatickými přehledy, rejstříky v odborné literatuře a jinými jazykovými příručkami; - spojuje poznatky z jiných předmětů s poznatky získanými při výuce latiny; - využívá znalosti latiny pro odbornou část anglického jazyka - medical terminology.

Literatura

KÁBRT, J. Jazyk latinský I. Praha: Informatorium, 2001. SEINEROVÁ, V. Latina. Úvod do latinské terminologie. Praha: Fortuna, 2007. KÁBRT, J., CHLUMSKÁ E. Úvod do lékařské terminologie. Praha, 2004. ŠIMON, F. Latinčina pre medikov. Košice, 2003. ŠENKOVÁ, S. Latinsko-český a česko-latinský slovník. Olomouc, 2005. VESELÁ, A. Lékařská terminologie pro fyzioterapeuty. Praha: Karolinum, 1999. VOKURKA, M., HUGO, J. Praktický slovník medicíny. Praha: Maxdorf, 1998. MAREČKOVÁ E., REICHOVÁ, H. Úvod do lékařské terminologie. Brno, 2008.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: aktivní účast na semináři (min 80 %). Zápočet: průběžné plnění zadaných úkolů a splnění závěrečného testu alespoň na 75 % s možností jedné opravy.

Garant

Mgr. Martina Svízelová