Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biofyziky, rad. a nukl. medicíny (UZV / P1ZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P1ZR - Základy biofyziky, rad. a nukl. medicíny, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základy biofyziky (pojem, fyzikální podstata sedimentace krve, krevního tlaku). Podstata působení vnějšího tlaku na organizmus (podtlak, přetlak).- Fyzikální základy dýchání a krevního oběhu.- Význam a možnosti využití nízkých i vysokých teplot v terapii. Podstata účinků ultrafialového ainfračerveného záření na organizmus (využití v terapii).- Účinky stejnosměrného a střídavého proudu na lidský organizmus (využití ve zdravotnické praxi).- Vznik a vlastnosti ultrazvuku, charakteristika ultrazvukového přístroje (využití ultrazvuku v jednotlivých lékařských oborech). Základy využití laseru a jeho využití ve zdravotnictví.- Nukleární medicína (základy nukleární medicíny, ochrana a bezpečnost při práci, radionuklidové vyšetřovací metody).- Fyzikální základy endoskopických metod, fyzikální základy nejčastěji používaných přístrojů ve zdravotnictví - EKG, EEG, EMG, Holterovo monitorování.- Základy radiologie (vznik RTG záření, vlastnosti RTG záření, využití v praxi, BOZP, účinek různých druhů ionizujícího záření a využití pro diagnostiku a terapii ve zdravotnické praxi).- Rentgenové vyšetřovací metody (nativní, kontrastní - irrigografie, počítačová tomografie, DSA,angiografie, koronarografie ...).

Získané způsobilosti

Student: - zná základy biofyziky; - chápe podstatu dýchání a krevního oběhu; - zná účinky střídavého proudu na lidský organizmus; - chápe využití ultrazvuku ve zdravotnictví; - zná význam nukleární medicíny ve zdravotnické praxi; - zná základy radiologie; - chápe význam RTG metod v klinické praxi při diagnostice; - uvědomí si význam BOZP při konkrétních diagnostických a vyšetřovacích metodách; - je schopen porozumět a vysvětlit fyzikální principy fungování přístrojů používaných v současné době v diagnostické, terapeutické i preventivní péči

Literatura

Kolektiv autorů. Lékařská biofyzika. Praha: Manus, 2000. ISBN 80-902318-5-3. ROSINA, J., SLOUKA, V. Návody k praktickým cvičením z lékařské biofyziky. Praha, 2001. ROSINA, J., KOLÁŘOVÁ, H., et al. Biofyzika pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2006. NAVRÁTIL, L.,ROSINA. J. Medicínská biofyzika. Praha: Grada, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: účast na přednáškách min. 80 %.Klasifikovaný zápočet: Prokázání zvládnutí přednášeného učiva formou testu, který studenti splní minimálně na 75 % s možností jedné opravy.

Garant

doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D.