Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie (UZV / P2FA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2FA - Farmakologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do farmakologie - základy farmakokinetiky a farmakodynamiky léčiv, lékové interakce, nežádoucí účinky léčiv.- Léčiva ovlivňující centrální nervový systém - celková anestetika, hypnotika, antiemetika, antiparkinsonika, antiepileptika, analgetika (opioidy), psychofarmaka.- Léčiva ovlivňující vegetativní nervový systém základní působení sympatiku a parasympatiku. Léčiva ovlivňující srdce a cévy, antihypertenziva.- Léčiva ovlivňující srdce a cévy, diuretika, hypolipemika.- Léčiva ovlivňující choroby krve.- Léčiva ovlivňující dýchací ústrojí, léčiva trávicího ústrojí.- Léčiva k nutriční podpoře, vitamíny, minerály. Terapie vybraných intoxikací.- Léčiva k terapii nemocí endokrinního systému (terapie poruch štítné žlázy, gonád, antikoncepce, antidiabetika).- Léčiva pro terapii pohybového ústrojí (antirevmatika, analgetika). Alternativní způsoby léčby.- Léčiva k terapii infekčních a parazitárních chorob (ATB, chemoterapeutika, virostatika).- Léčiva imunitního systému a k terapii nádorového onemocnění. ? - Léčiva v těhotenství a při laktaci.

Získané způsobilosti

Student: - je schopen orientovat se v základních indikačních skupinách léků; - zná hlavní účinky léků a možné nežádoucí účinky léků; - zná možné interakce při polyterapii a interakci s nápoji a potravinami; - osvojí si zásady a způsoby aplikace jednotlivých indikačních skupin; - je schopen aplikovat získané vědomosti v ošetřovatelské praxi.

Literatura

LULLMANN, H., et.al. Atlas farmakologie. Praha: Grada, 1994. ISBN 80-7169-088-0.MARTÍNKOVÁ, J. et al. Farmakologie. Praha:Grada, 2007. VAŠUT, K. a kol. Léčiva v těhotenství. Brno: Computer Press., 2007. LULLMANN, H., et.al. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-7169-976-4.KATZUNG, BERTRAM, G. Základní a klinická farmakologie. Praha: H+H, 2006.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Povinná účast na seminářích 80 %. Zápočet: Zvládnutí přednášeného učiva formou vypracování písemných domácích zadání (namátková kontrola), splnění testů minimálně 75 %, jedna oprava.

Garant

Mgr. Jana Hubáčková

Vyučující

Mgr. Jana Hubáčková