Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hematologie (UZV / P2HEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2HEM - Hematologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do studia hematologie, historie.- Nauka o krvi, anatomie a fyziologie krve, krevního srážení.- Příznaky krevních chorob, propedeutika, anamnéza.- Hematologická vyšetření, krevní odběry, specifika.- Anemie, podávání transfuzí.- Poruchy bílých krvinek.- Trombocyty, podávání trombocytárních přípravků.- Koagulopatie - krvácivé poruchy, substituce krevními deriváty.- Koagulopatie - trombotické poruchy, trombofilie, antikoagulační a antitrombotická léčba.- Život ohrožující krvácení.- Hematologické poruchy spojené s těhotenstvím, porodem a šestinedělím.

Získané způsobilosti

Student: - má znalosti v oblasti hematologie, a to zejména ve vztahu ke gynekologii, těhotenství, porodu a šestinedělí;- zná příznaky hematologických onemocnění;- se orientuje v problematice diagnostiky a léčby krevních chorob;- užívá odborné pojmy, které se vztahují k hematologii; - je schopen identifikovat u nemocných příznaky poruch srážení krve.

Literatura

KUBISZ, P. a kolektiv. Hematológia a transfuziológia. Praha: Grada, 2006. KRAHULCOVÁ, E., Matýšková, M., Penka, M. Hematologie pro zdravotní sestry na transfuzních odděleních. Brno, 1996. PECKA, M. Praktická hematologie. Český Těšín, 2010. KLENER, P., et al. Vnitřní lékařství. Praha, 2011. NAVRÁTIL, L. et al. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. PELKOVÁ, J. Základy tranfuziologie (Studijní opora). Zlín, 2012. PENKA, M., et al. Diseminovaná intravaskulární koagulace. Praha, 2003. Adam, Zdeněk. Hematologie : přehled maligních hematologických nemocí. 2., dopl. a zcela přeprac. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2502-4.PENKA, M.; BULÍKOVÁ, A. Neonkologická hematologie. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2299-3.odborné časopisy. Transfuze a hematologie dnes, Sestra, Diagnóza v ošetřovatelství, British Journal of Nursing, Blood, Ošetřovatelství a porodní asistence.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: účast ve výuce minimálně 80 %Zápočet: zápočtový test - splnění min. na 75 %, písemné zpracování a obhajoba semestrální práce týkající problematiky hematologie (dle konzultace s vyučujícím).

Garant

MUDr. Jana Pelková

Vyučující

MUDr. Jana Pelková