Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy humánní genetiky (UZV / P2HG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2HG - Základy humánní genetiky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základy buněčné biologie. Organely, jádro a nukleové kyseliny.- Nukleové kyseliny v kontextu genové exprese a regulace.- Základy dědičnosti. Mendelistická genetika, genové interakce, zvláštní formy dědičnosti, epigenetika.- Základy klinické cytogenetiky.- Vrozené vývojové vady, jejich rozdělení a etiologie. Genetické aspekty vývoje lidského embrya. - - Příklady dědičných a vývojových vad.- Metody molekulární biologie a genetiky využívané v lékařské praxi. Mutagenní a teratogenní faktory v graviditě.- Neinvazivní a invazivní metody prenatální diagnostiky.- Genetické poradenství. Etické problémy lékařské genetiky.

Získané způsobilosti

Student- má základní přehled o genetickém poradenství;- zná právních a etických aspektech humánní genetiky.

Literatura

NUSSBAUM, R. Klinická genetika. Praha: Triton, 2010. ISBN 978-80-7254-475-2.FISCHLOVÁ, H. Základy genetiky. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2011. ISBN 978-80-7043-973-9.KOČÁREK, E. Genetika. Praha: Scientia, 2008. ISBN 978-80-86960-36-4.BROWN, T. A. Klonování genů a analýza DNA. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. ISBN 978-80-244-1719-6.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: doporučená účast na přednáškách a seminářích, min. 80%Klasifikovaný zápočet: zvládnutí písemného testu na 60% s možností jedné opravy.

Garant

MUDr. David Rumpík

Vyučující

MUDr. Taťána Rumpíková