Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porodnictví 1 (UZV / P2KP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2KP - Porodnictví 1, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyziologické těhotenství:- Přehled anatomie významné pro klinický obor porodnictví.- Přehled anatomie významné pro klinický obor porodnictví.- Oplození, implantace, vývoj embrya a plodu.- Stavba a funkce placenty a pupečníku, plodových blan, plodové vody.- Těhotenské změny mateřského organismu.Fyziologický porod:- Přijetí rodičky na porodní sál.- Uložení plodu v děloze, porodnická anamnéza, vyšetření.- Definice porodu, sledování a vedení porodu, porodní mechanismus.- První ošetření novorozence, Apgar score.Fyziologické šestinedělí:- Změny ženského organismu v průběhu šestinedělí.- Laktace.

Získané způsobilosti

Student:- zná anatomii porodních cest;- má detailní znalosti fyziologie porodu;- dobře se orientuje v porodnických vyšetřovacích metodách;- je schopen popsat a vysvětlit fyziologický proces šestinedělí;- má podrobné informace o možných porodních poraněních a jejich ošetrení; - má komplexní znalosti péče o těhotnou ženu;- zná fyziologický průběh tehotenství, včetně fyziologického prenatálního vývoje;- umí popsat požadavky na optimální prenatální péči;- prokazuje dostatečné znalosti z oboru perinatologie, včetně znalosti základní terminologie;- je schopen popsat a zdůvodnit používané postupy v souvislosti s podáváním analgezie a anestézie během porodu.

Literatura

Roztočil, Aleš. Moderní porodnictví : [učebnice]. 1. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1941-2.ČECH, E. et al. Porodnictví. Praha: Grada , 2006. ISBN 978-80-247-1303-8.KUDELA, M. a kol . Základy gynekologie a porodnictví pro posluchače lékařské fakulty. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. ISBN 80-244-0837-6.Gynekologie a porodnictví. 1. české vyd. Martin : Osveta, 1997. ISBN 80-88824-56-7.Roztočil, Aleš. Vyšetřovací metody v gynekologii a porodnictví. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998. ISBN 80-7013-255-8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: doporučená účast na přednáškách, min. 80%Zápočet: zvládnutí přednášeného učiva a latinské terminologie vztahující se k probraným tématům, absolvování písemného testu s 80% úspěšností.

Garant

prof. MUDr. Milan Kudela, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Milan Kudela, CSc.