Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie v porodní asistenci (UZV / P2SO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2SO - Sociologie v porodní asistenci, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- O sociologii a sociologickém myšlení (pojem a předmět sociologie, rozdělení sociologie, vznik a vývoj sociologie a její nevýznamnější představitelé, vybrané sociologické teorie)- Vědecké poznávání a interpretace sociální reality (vědecká metoda a vědecký výzkum, sociologický výzkum, výběr respondentů v sociologickém výzkumu, sociologické metody a techniky, kvalitativní a kvantitativní sociologický výzkum, využití metodologických přístupů sociologie v ošetřovatelství)- Sociální integrace (společenství a společnost, sociální skupina, organizace)- Sociální řád (sociální struktura, sociální stratifikace, sociální mobilita, sociální vývoj)- Sociální jednání (socializace, individuální, skupinové a kolektivní jednání)- Kultura (vymezení termínu kultura, tradiční a moderní kultura)- Vývoj sociologických přístupu ke zdraví, nemoci a ošetřovatelství- Předmět sociologie zdraví a nemoci (zdraví a nemoc v sociologickém kontextu)- Sociologie pro ošetřovatelství (role sestry, role lékaře, role pacienta)- Vybrané sociologické problémy v ošetřovatelství a v medicíně (medicinalizace života v současné společnosti, nemoc jako stigma v současné společnosti, chronické nemoci ze sociologického hlediska, duševní nemoci ze sociologického hlediska, umírání a smrt ze sociologického hlediska)

Získané způsobilosti

Student:- má znalosti o vzniku sociologie;- umí popsat jednotlivé sociologické disciplíny;- dokáže vyjmenovat významné sociologické autory;- orientuje se v sociologických teoriích;- orientuje se v sociologickém výzkumu;- využívá metodologické přístupy sociologie v ošetřovatelství; - interpretuje sociální realitu;- má znalosti z problematiky sociální integrace;- definuje pojmy sociální struktura, stratifikace, mobilita a vývoj;- chápe proces socializace;- má znalosti o kultuře;- umí popsat vývoj sociologických přístupů ke zdraví, nemoci a ošetřovatelství;- chápe zdraví a nemoc ze sociologického hlediska;- dokáže popsat ze sociologického hlediska roli sestry, lékaře a pacienta;- umí řešit vybrané sociologické problémy v ošetřovatelství a v medicíně.

Literatura

Vávrová, S. Doprovázení v pomáhajících profesích. Praha : Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0087-1.BÁRTLOVÁ, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-355-4.BARTLOVÁ, S., MATULAY, S. Sociologie zdraví, nemoci a rodiny. Martin, 2009. NOVOTNÁ, E. Základy sociologie. Praha: Grada, 2008. VÁVROVÁ, S. Základy sociologie. In Základy společenských věd pro pomáhající profese. Zlín, 2004. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha, 1993. Bauman, Z. Myslet sociologicky: netradiční uvedení do sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004. Kapr, Jaroslav. Pacient: revoluce v poskytování péče. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 1998. ISBN 8085850494.odborné časopisy. Sociologický časopis. GEIST, B. Sociologický slovník. Praha: Victoria Publishing, 1994. NOVOTNÁ, E. Sociologie. Průvodce klasickou sociologií. České Budějovice: Jihočeská univerzita Západočeské univerzity, 1996. SEKOT, A. Sociologie v kostce. Brno: Paido, 2002. Jandourek, Jan. Úvod do sociologie. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.Keller, J. Úvod do sociologie. 1992. SZCZEPANSKI, J. Základní sociologické pojmy. Praha, 1996. KUBÁTOVÁ, H. Základy sociologie. Olomouc: Filosofická fakulta Univerzity Palackého, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: doporučená účast na přednáškách, 80% povinná účast na seminářích. Klasifikovaný zápočet: písemné zpracování, odevzdání a prezentace práce na zadané téma, splnění písemného testu (min. 60% úspěšnost).

Garant

prof. PhDr. Peter Ondrejkovič, DrSc.

Vyučující

Mgr. Ivana Olecká