Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny (UZV / P2SR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2SR - Sociologie rodiny, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Definice rodiny a její obecný význam. Základní znaky a funkce rodiny.- Vývoj sociologie rodiny.- Typologie rodiny.- Založení rodiny, rodiče, dítě a socializace v rodině.- Nestabilní rodiny, rodinné a manželské problémy rodiny a jejich vliv na péči o dítě.- Trendy rodinného chování - postavení muže a ženy v rodině. Problémy současné rodiny.- Faktory podmiňující stav psychické vyrovnanosti současné rodiny, význam rodiny pro zdraví a nemoc, význam návštěv pro klienty, nemocného, rodičku, důležitost kontaktu s rodinou.- Vztah porodní asistentky a rodičky z pohledu sociologa.

Získané způsobilosti

Student/ka:- charakterizuje současnou rodinu a její význam;- vyjmenuje funkce rodiny;- popíše problémy současné rodiny.

Literatura

MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha , 1993. ISBN 80-901424-7-7.Možný, Ivo. Sociologie rodiny. Vyd. 2., upr. Praha : Sociologické nakladatelství, 2002. ISBN 8086429059.MOŽNÝ, I. Moderní rodina. Brno: Blok, 1990. MOŽNÝ, I. Rodina a společnost. Praha: Slon, 2006. Singly, F. de. Sociologie současné rodiny. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-249-1.BARTLOVÁ, S., MATULAY, S. Sociologie zdraví, nemoci a rodiny. Martin, 2009.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: 80% povinná účast na semináříchZápočet: písemné zpracování a odevzdání seminární práce podle zadaných požadavků

Garant

doc. Mgr. Soňa Vávrová, Ph.D.