Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. transfuzologie pro por. asistentky (UZV / P2TR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2TR - Zákl. transfuzologie pro por. asistentky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie podávání transfuzí, historické objevy týkající se krve, infuzní léčby, fyziologie krevního oběhu a složení krve.- Dárcovství krve, registry dárců krve, motivace k dárcovství, způsobilost dárce krve k odběru, riziko přenosu virových chorob transfuzemi, Národní a mezinárodní registry vzácných a vyřazených dárců.- Vyšetření dárce krve před odběrem, po odběru, technika odběru krve, krevní vaky a soupravy, zvládnutí komplikací odběru krve.- Metody přístrojových aferéz - dárcovství krve, léčebné aferézy.- Zpracování krve po odběru, transfuzní přípravky, povinná vyšetření, transport transfuzních přípravků.- Krevní skupiny a jejich důležitost při podávání transfuzí, předtransfúzní vyšetření, screening protilátek, hemolytické onemocnění novorozence.- Hemoterapie - podávání transfuzí, potransfuzní reakce, komplikace, úloha sestry v jejich zvládánía rozpoznání, první pomoc.- Hemoterapie u onkologických nemocných, specifika podávání transfuzí u novorozenců.- Život ohrožující krvácení a jeho zvládání.- Exkurze na hematologické oddělení, hematologický stacionář.- Exkurze na transfuzní oddělení, dárcovství krve.

Získané způsobilosti

Student: - zná historii podávání trasfúzí;- se orientuje v problematice dárcovství krve a ve vyšetření dárců;- užívá odborné pojmy, které se vztahují k problematice transfúzí krve; - zná svou roli při odběrech krve;- je schopen identifikovat u nemocných komplikace při podání krevního derivátu;- je schopen reagovat při nežádoucích účincích při podání transfúze krve.

Literatura

KULICH, V. Imunohematologie pro zdravotní sestry. Brno: IDVPZ, 1996. MURPHY, M.F., PAMPHILON, D.H. Practical Tranfusion Medicine. Second edition. Blackwell: Publishing, 2005. PELKOVÁ, J. Základy tranfuziologie (Studijní opora). Zlín, 2012. PELKOVÁ, J., KADLČKOVÁ, E., STAVAŘOVÁ, Y. Zásady hemoterapie (Studijní opora). Zlín, 2010. British Journal of Nursing. KUBISZ, P. a kolektiv. Hematológia a transfuziológia. Praha: Grada, 2006. Transfuze a hematologie dnes.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Účast na seminářích minimálně 80 %. Zápočet: Písemné zpracování a obhajoba semestrální práce týkající problematiky transfuziologie, vycházející ze znalostí získaných ve výuce, vlastním studiem nebo z pozorování a vlastní praxe studenta.

Garant

MUDr. Jana Pelková