Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a dietetika v porodní asistenci (UZV / P2VD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P2VD - Výživa a dietetika v porodní asistenci, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení pojmů dietologie a dietoterapie.- Výživa zdravých osob. Principy a zásady racionální výživy.- Prevence onemocnění z hlediska správné výživy.- Nutriční anamnéza, nutriční diagnostika.- Dietní systém, hlavní principy jednotlivých diet. Alternativní výživové směry.-Parenterální a enterální výživa.- Legislativní požadavky na hygienu stravování v nemocnicích.- Specifické nutriční požadavky výživy ženy v různých věkových obdobích.- Výživa těhotné a kojící ženy.- Výživa novorozenců a kojenců.- Kojení, mateřské mléko. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí.

Získané způsobilosti

Student: - se orientuje v základních pojmech výživa, dietologie a dietoterapie; - má znalosti o nutriční diagnostice; - ovládá zásady racionální výživy; - se orientuje ve výživových intervencích u vybraných onemocněních; - pracuje s dietním systémem; - má znalosti o hlavních principech jednotlivých diet; - ovládá ošetřovatelské intervence v oblasti umělé výživy; - je schopen edukovat pacienty v oblasti výživy.

Literatura

SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.BEŇO,I. Náuka o výžive. Martin: Osveta, 2003. ISBN 80-8063-123-3.Grofová, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.Starnovská, Tamara. Nutriční terapie. 1. vyd. Praha : Galén : Florence, 2006. ISBN 80-7262-387-7.GREGORA,M. Výživa malých dětí. Praha, 2004. ISBN 80-247-9022-X.FOŘT, P. Výživa v otázkách a odpovědích. Praha: Svět kulturistiky, 2003. KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha, 2004. ISBN 80-86912-08-6.KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Portál, 2004. MULLEROVA, M. Zdravá výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton, 2003. Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.SCHNEIEROVÁ, D. Kojení. Praha, 2006. ISBN 80-247-1308-X.KOL. AUTORŮ. Výživa dětí. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2716-5.PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Zápočet: Vypracování edukačního materiálu na zadané téma

Garant

MUDr. Vladimír Kojecký, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Emília Lepiešová, PhD.