Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická cvičení v porodní asistenci 2 (UZV / P3KC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P3KC - Klinická cvičení v porodní asistenci 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Praktické řešení základní péče v porodní asistenci, potřeby nemocných, sběr informací, sledování objektivních příznaků a zaznamenávání subjektivních stížností klientek.- Sledování a záznam základních funkcí organismu. Účast na vizitě, předávání informací, práce s ošetřovatelskou dokumentací. Fáze ošetřovatelského procesu.- Podávání léků různými způsoby. Péče o pomůcky. Dodržování zásad asepse a prevence nozokomiálních nákaz.- Komunikace s klientkami a jejich blízkými.- Organizace a náplň práce porodní asistentky na oddělení rizikového a patologického těhotenství.- Asistence na operačním sále, zákrokovém sálku.- Organizace a systém práce na porodním sále, péče o rodičku s rizikovým a patologickým průběhem porodu.- Příjem a vyšetření rodičky k porodu, zevní a vnitřní vyšetření.- Péče o fyziologického novorozence v raném poporodním období.

Získané způsobilosti

Student:- zná zásady OBP;- používá standardní postupy péče podle zásad ošetřovatelského procesu v podmínkách simulujících prostředí. reálné praxe;- projevuje žádoucí postoje, které jsou v souladu s etikou práce porodní asistentky;- relevantním způsobem nakládá s informacemi uvedenými ve zdravotnické dokumentaci;- orientuje se v náplni a organizaci práce v porodní asistenci na úrovni komunitní i ústavní péče- poskytuje základní ošetřovatelskou péči;- vhodným způsobem komunikuje s klientkou a její rodinou;- získává potřebné informace o klientkách, o než pečuje, relevantním způsobem s nimi nakládá, správně pracuje s ošetřovatelskou dokumentací;- prakticky se orientuje v náplni a organizaci práce porodní asistentky na úseku ambulantní a poradenské péče i na úseku neonatologického oddělení.

Literatura

Fendrychová, Jaroslava. Intenzivní péče o novorozence. Vyd. 1. V Brně : Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2007. ISBN 978-80-7013-447-4.Rozsypalová, Marie. Ošetřovatelství I : pro 1. ročník středních zdravotnických škol. Vyd. 1. Praha : Informatorium, 2002. ISBN 80-86073-96-3.Rozsypalová, Marie. Ošetřovatelství II : pro 2. ročník středních zdravotnických škol. Vyd. 1. Praha : Informatorium, 2002. ISBN 80-86073-97-1.ČECH, E., HÁJEK, Z., MARŠÁL, K., SRB,BL. a kol. Porodnictví. Praha: Grada Publishing, 1999. FENRYCHOVÁ, Jaroslava, et al. Vybrané kapitoly z ošetřovatelské péče v pediatrii II. Brno, 2009. ISBN 978-80-7013-489-4.

Požadavky

Docházka: doporučená účast na cvičeních 100%Zápočet: zvládnutí praktických dovedností, vypracování seminární práce na zadané téma.

Garant

Mgr. Ludmila Reslerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Moravčíková