Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie pro porodní asistentky (UZV / P3PL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P3PL - Psychologie pro porodní asistentky, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vývojová období v životě ženy. Problémové situace vzhledem k vývojovým obdobím v životě ženy. Identifikace se ženskou sexuální rolí a její poruchy.- Vývojová psychologie dítěte v prenatálním období a v novorozeneckém období.- Psychologická problematika a psychosomatické poruchy reprodukční funkce.- Psychogenní příčiny sterility a nejčastější psychické poruchy spojené se sterilitou.- Psychologická problematika těhotenství, porodu a šestinedělí a nejčastější psychogenní poruchy a psychické poruchy v šestinedělí.- Psychosomatické poruchy v porodnictví a gynekologii.- Psychologická problematika onkologicky nemocných a psychické poruchy při nádorových onemocněních a v jednotlivých stádiích onemocnění až po stadia terminální, komunikace s blízkými, pozůstalými.- Změny partnerského vztahu v průběhu soužití s onkologicky nemocným.- Psychologická problematika partnerství, problematika domácího násilí.- Psychologická problematika traumatizujících událostí v těhotenství a šestinedělí.

Získané způsobilosti

Student/ka:- Je schopen/na uplatňovat získané poznatky a dovednosti z daného předmětu.- Je schopna odhalit jednotlivé problematické momenty v období těhotenství a šestinedělí.- Rozumí problematice psychologie ženy a partnerství.- Je schopna účinně zasahovat v zátěžových situacích v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí.- Rozumí reakcím ženy v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí.- Je schopna empaticky ženu vést v zátěžových situacích v průběhu těhotenství, porodu a šestinedělí.

Literatura

KRATOCHVÍL, S. Léčení sexuálních dysfunkcí. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-678-1.Křivohlavý, Jaro. Psychologie nemoci. Vyd. 1. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.RATISLAVOVÁ K. Aplikovaná psychologie ? porodnictví. Praha: Area, 2008. ISBN 978-80-254-2186-4.KŘIVOHLAVÝ, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Kapitoly z psychologie sociální komunikace. Praha: Svoboda, 1988. HONZÁK, R. Komunikační pasti v medicíně. Praha: Galén, 1997. Kratochvíl, Stanislav. Sexuální dysfunkce. 3., dopl. a aktualiz. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2476-8.Výrost, J., Slaměník, I. (Eds.). Sociální psychologie. 2., přepracované a rozšířené vydání. Praha: Grada,, 2008. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada, 2006. VYMĚTAL, J. Základy lékařské psychologie. Praha: Psychoanalytické nakladatelství, 1994. ISBN 80-901601-3-1.

Požadavky

Docházka: účast na přednáškách a seminářích minimálně 80%, aktivní účastZápočet: úspěšné absolvování písemného testu, min. 75% s možností jedné opravy

Garant

PhDr. Kamila Markovičová

Vyučující

Mgr. et Mgr. Petra KašnáPhDr. Kamila Markovičová