Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v chirurgii (UZV / P4CH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P4CH - Ošetřovatelská péče v chirurgii, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Členění chirurgických oborů. Specifika práce na chirurgickém oddělení.- Asepse,antisepse. Příprava k operaci.- Pooperační péče. Pooperační komplikace. Příprava k urgentní operaci.- Anestezie. Základní chirurgické výkony.- Druhy a léčení ran. Metabolismus vody a elektrolytů. Krevní transfuze.- Břišní chirurgie - náhlé příhody břišní - akutní appendicitida, cholecystitida, pankreatitida.- Ileus. Krvácení do trávící trubice. Perforace zažívacího traktu, peritonitida.- Traumatologie a ortopedie. Poranění hlavy. Poruchy vědomí. Poranění hrudníku, žeber.- Chirurgie štítné žlázy, plic.- Chirurgie prsu.- Urologie.- Transplantace orgánů. Plastická chirurgie.- Onkologická chirurgie.Cvičení:- Práce sestry na jednotlivých typech chirurgických pracovišť.- Práce sestry na operačním sále. Asepse, antisepse.- Ošetřovatelský proces u nemocného před operací, v době intraoperační a pooperační.- Problematika anestezie - péče o nemocného po anestezii. Problematika bolesti po chirurgickém výkonu.- Péče o ránu.- Význam parenterální výživy v chirurgii. Ošetřovatelský proces při krevním převodu.- Ošetřovatelský proces u nemocných s akutní appendicitidou, cholecystitidou, pankreatitidou, střevní neprůchodností, uskřinutou kýlou.- Ošetřovatelský proces u nemocného s krvácením do GIT, peritonitidou.- Ošetřovatelský proces u traumatologického nemocného - s poraněním hlavy, poruchami vědomí.- Ošetřovatelský proces u nemocného s poraněním hrudníku, pateře, míchy a pánve.- Ošetřovatelský proces u nemocných po operacích hrudníku a plic, štítné žlázy.- Ošetřovatelský proces u nemocných po operacích prsu.- Ošetřovatelský proces u nemocného po operaci na GIT.- Ošetřovatelský proces u nemocného po operaci na dolní části GIT. Problematika stomií.- Ošetřovatelský proces u nemocného s urologickým onemocněním.

Získané způsobilosti

Student: - je schopen objasnit problematiku oboru chirurgie a její specifika; - dokáže využít vědomostí o operačních postupech z hlediska prevence komplikací; - je schopen orientovat se v základních výkonech v chirurgii; - je schopen realizovat ošetřovatelský proces v chirurgii.

Literatura

Zeman, Miroslav. Chirurgická propedeutika. 3., přeprac. a dopl. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3770-6.Chirurgie v kostce : vybrané kapitoly. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0230-4.Ošetřovatelství v chirurgii I. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3129-2.Ošetřovatelství v chirurgii II. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3130-8.VYHNÁLEK, F. Chirurgie 1.-3 díl. Praha: Informatorium, 2003. Kapounová, Gabriela. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Aktivní účast na cvičeních min. 80 %. Zápočet: Písemný test z klinické části (75 %), z ošetřovatelské části (75 %) s možností jedné opravy.

Garant

prof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Anton Pelikán, DrSc.