Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika v PA (UZV / P4KP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P4KP - Klinická propedeutika v PA, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Anamnéza. Postup při vyšetření klientky/pacientky.- Úloha porodní asistentky při monitorování subjektivních a objektivních příznaků charakterizujících odchylku od zdraví.- Fyzikální vyšetření nemocné porodní asistentkou: inspekce, palpace, perkuse, auskultace.- Celkové vyšetření, vyšetření hlavy a krku, hrudníku a dýchacího ústrojí.- Vyšetření srdce a cévního systému.- Vyšetření břicha a trávicího ústrojí.- Vyšetření jater, žlučníku a pankreatu.- Vyšetření ledvin a močových cest.- Vyšetřovací metody u onemocnění krvetvorby.- Vyšetření pohybového aparátu.- Vybrané vyšetřovací metody z pohledu ošetřovatelské péče: endoskopie, RTG, CT, magnetická rezonance, UZ, funkční vyšetřovací metody, izotopová vyšetření.

Získané způsobilosti

Student:- umí použít základní anamnestickou terminologii;- má základní znalosti o subjektivních a objektivních projevech patologických stavů v gynekologii a porodnictví;- je schopen užít k vyšetření klientky metody aspekce, palpace, perkuse, auskultace;- orientuje se v principech jednotlivých vyšetřovacích metod, přípravu a základy ošetřovatelské péče při vyšetření a po vyšetření klientky.

Literatura

DOENGES, M. E., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0242-8 .KOZIEROVÁ, B. a kol. Ošetrovatelstvo 1. a 2. díl. Martin : Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.Koliba, Peter. Propedeutika v gynekologii a porodnictví pro porodní asistentky. Vyd. 1. Ostrava : Ostravská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2004. ISBN 80-7042-353-6.CHROBÁK, L., et al. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1309-0.Roztočil, Aleš. Vyšetřovací metody v gynekologii a porodnictví. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998. ISBN 80-7013-255-8.

Požadavky

Docházka: doporučená účast na přednáškách a seminářích, min. 80%.Zápočet: zvládnutí přednášeného učiva, písemný test (75% úspěšnost s možností jedné opravy).Zkouška: ústní zkouška.

Garant

MUDr. Zdeněk Adamík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ludmila Reslerová, Ph.D.Mgr. Ludmila Reslerová, Ph.D.