Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče ve vnitřním lék. (UZV / P4VL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P4VL - Ošetřovatelská péče ve vnitřním lék., Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Onemocnění dýchacích cest - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody (bronchitis, bronchopneumonie, chronická obstrukční choroba, bronchopulmonální respirační insuficience, astma bronchiale, bronchiektazie). Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných.-Onemocnění srdce a cév - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody (vrozené a získané vady srdce a cév, srdeční arytmie, ICHS, zánětlivá onemocnění srdce, hypertenzní choroby, hypotenze, flebotrombosis, tromboflebitis, prevence TEN). Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných.- Onemocnění trávicího ústrojí somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody (vředové choroby a zánětlivé změny gastroduodena, jícnové varixy, cholelithiasis, choledocholithiasis, pankreatitis, jaterní cirhózy a jaterní selhání, Crohnova chorob, ulcerózní kolitis, proktokolitis, polypóza zažívacího traktu). Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných.- Onemocnění metabolické - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody (diabetes mellitus včetně komplikací, sefmonitoring, hyperlipidemie, poruchy výživy - obezita, podvýživa). Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných.- Onemocnění močových cest a ledvin somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody (cystitis, glomerulonefritis, pyelonefritis, akutní selháním ledvin, hemodialýza). Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných.- Základní klinické projevy a terapeutické postupy vztahující se k problematice endokrinního systému (hypo a hyper funkce štítné žlázy, nadledviny).Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných při realizaci ošetřovatelského procesu.- Základní klinické projevy a terapeutické postupy vztahující se k problematice krevních chorob (anemie, trombocytopenie, leukémie), převody krevních derivátů, transplantace kostní dřeně, dárcovství, sternální punkce aj.Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných při realizaci ošetřovatelského procesu.- Základní klinické projevy a terapeutické postupy vztahující se k problematice chorob pohybového ústrojí (artróza, artritis, Bechtěrevova nemoc).Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných při realizaci ošetřovatelského procesu.- Základní klinické projevy a terapeutické postupy vztahující se infekčním chorobám (s virovou hepatitidou, s mononukleózou, infekčními průjmy, AIDS).Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných při realizaci ošetřovatelského procesu.- Základní terminologie v gerontologii a geriatrii - vysvětlení pojmů, rizika zvýšené úrazovosti (pády), dělení věku, imobilizační syndrom, demence, Alzheimerova choroba.Formy péče o staré lidi v závěru života - zvláštnosti přístupu k umírajícím, pastorace, etika komunikace s pozůstalými. Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných při realizaci ošetřovatelského procesu.

Získané způsobilosti

Studentka:- se orientuje v základních medicínských diagnózách oblasti kardiologické, pneumologické, GIT, močových cest a ledvin, metabolických chorob; - se orientuje v základních vyšetřovacích metodách užívaných při diagnostice onemocnění z interní medicíny; - užívá odborné pojmy, které se vztahují k jednotlivým interním tématickým celkům; - je schopna identifikovat a podle možností aplikovat preventivní opatření zabraňující vzniku těchto onemocnění formou edukace a výchovy ke zdraví; - je schopna získané vědomosti a následně dovednosti uplatnit při realizaci ošetřovatelského procesu u ženy, která bude mít některé z těchto onemocnění; - je schopna posoudit problémy pacientky s výše uvedeným interním onemocněním a adekvátně intervenovat; - se orientuje v základních medicínských diagnózách u nemocných s endokrinního systému, s onemocněním krve, pohybového ústrojí, s infekčními chorobami;- užívá odborné pojmy, které se vztahují k jednotlivým interním tématickým celkům;- je schopna identifikovat a podle možností aplikovat preventivní opatření zabraňující vzniku těchto onemocnění (nebo komplikací) formou edukace a výchovy ke zdraví;- umí vysvětlit pojmy geriatrie a gerontologie;- zná rizika pádů a úrazů a dokáže aplikovat preventivní opatření k minimalizaci těchto mimořádných událostí;- studentka je schopna získané vědomosti a následně dovednosti uplatnit při realizaci ošetřovatelského procesu u ženy, která bude mít některé z těchto onemocnění;- uplatňuje etický a profesionální přístup ke klientce v terminálním stadiu;- efektivně a s taktem dokáže naplňovat aktuální i potenciální potřeby nemocných a umírajících žen;- zvládá komunikaci s ženami i jejich blízkými;- je schopna spolupráce s ostatními členy multidisciplinárního týmu.

Literatura

VÖRÖSOVÁ, G. et al. Interné ošetrovateľstvo. 1. vyd. Martin: Osveta, 2005. JUŘENÍKOVÁ, P., HŮSKOVÁ, J., PETROVÁ, V. Ošetřovatelství. Vnitřní lékařství, gynekologie, porodnictví, urologie, 1. díl. Uherské Hradiště: Středisko služeb školám, 1999. KELNAROVÁ, J. Tanatologie v ošetřovatelství. 1. vyd. Brno: Littera, 2007. NAVRÁTIL, L. et al. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2007. KLENER, P. Vnitřní lékařství. 2. vyd. Praha: Galén - Karolinum, 2001., 2001. KUBÍČKOVÁ, N. Zármutek a pomoc pozůstalým. Praha: ISV, 2001. POLEDNÍKOVÁ, Ľ. et al. Geriatrické a gerontologické ošetrovateľstvo. 1. vyd. Martin: Osveta, 2006. O CONNOR, M., ARANDA, S. Paliativní péče pro sestry všech oborů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. ŠPATENKOVÁ, N. Poradenství pro pozůstalé. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. VÍŠEK, V. Vnitřní lékařství - obecná část pro odborné a vyšší odborné zdravotnické školy. 1. vyd. Praha: Eurolex Bohemia, 2005. GURKOVÁ, E., ŽIAKOVÁ, K., ČÁP, J. Vybrané ošetrovatelské diagnózy v klinickej praxi. 1. vyd. Martin: Osveta, 2009. KLENER, P. et al. Základy vnitřního lékařství pro bakalářské studium. 2. vyd. Praha: Karolinum, 1998. KOPECKÁ, K., KOPECKÝ, P. Zdravie a klinika chorôb. 3. vydání. Martin: Osveta,, 2007.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na cvičeních minimálně 80 %. Klasifikovaný zápočet: Splnění testu z klinické části a ošetřovatelské části (min. 75%).

Garant

MUDr. Jana Pelková

Vyučující

MUDr. Jana Pelková