Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyzioterapie v péči o ženu (UZV / P5FY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P5FY - Základy fyzioterapie v péči o ženu, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do rehabilitačního ošetřovatelství. Historie a základní pojmy.- Role porodní asistentky při rehabilitaci ženy v těhotenství, po porodu a gynekologických operacích.- Zásady rehabilitačního ošetřovatelství, zvláštnosti a specifika v péči o ženu.- Držení těla, vhodné zatížení u aktivit běžného života s ohledem na specifiku těhotenství, šestinedělí a stavy po gynekologických operacích.- Pasivní a aktivní cvičení s nácvikem praktického provedení v těhotenství, šestinedělí a po gynekologických operacích s cílem prevence komplikací, udržení a zlepšení celkové kondice, výkonnosti, zlepšení zdravotního stavu.- Praktický nácvik vedení cvičení ve skupině i individuálně, specificky zaměřené na těhotné, šestinedělí a několik let po porodu, v období přechodu a při močové inkontinenci.- Základní znalosti strečinku a aerobní zátěže vhodné pro preventivní kondiční cvičení.

Získané způsobilosti

Student: - je schopen realizovat a dodržovat zásady rehabilitačního ošetřovatelství na úrovni porodní asistentky; - je schopen vést cvičení pro těhotné, po porodu; - je schopen vést rekondiční cvičení zaměřené na korekci poruch v pánevní oblasti.

Literatura

Volejníková, Hana. Cvičení v práci porodní asistentky. Vyd. 3., upr. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2002. ISBN 8070133511.Lang-Reeves, Irene. Pánevní dno : jak využít běžný den jako trénink. České vyd. 1. Praha : Jan Vašut, 2008. ISBN 978-80-7236-590-6.KUČERA, M. Pohybový systém a zátěž: Působení jednotlivých sportů na organismus. Praha: Grada Publishing, 1997. ISBN 80-7169-258-1.Dylevský, Ivan. Speciální kineziologie. 1. vyd. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-1648-0.Storck, Ulrich. Technika masáže v rehabilitaci. 1. české vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2663-2.

Požadavky

Docházka: účast na přednáškách a cvičeních, min. 80%Klasifikovaný zápočet: teoreticko-praktické zvládnutí základních cvičebních úkonů

Vyučující

MUDr. Pavol SkalkaMgr. Marcela Piknová