Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v psychiatrii (UZV / P5PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P5PS - Ošetřovatelská péče v psychiatrii, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Postavení psychiatrie, právní aspekty psychických poruch.- Základní psychické funkce, základy terapie a ošetřovatelské postupy v psychiatrii. Technika navazování kontaktu s klientkou, fyzikální vyšetření, ošetřovatelský screening, anamnesticko-diagnostický rozhovor; edukace a prevence v psychiatrii.- Organické psychické poruchy, ošetřovatelský proces u klientek s organickou poruchou s demencí, s demencí u infekce HIV, s organickým amnestickým syndromem a s deliriem.- Ošetřovatelský proces u klientky se schizofrenní poruchou nebo bludy. Rehabilitace duševně nemocných, integrativní péče v psychiatrii.- Ošetřovatelský proces u klientek s poruchami nálady, s mánií; afektivní poruchy, neurotické poruchy, akutní reakce na stres.- Ošetřovatelský proces u klientek s poruchami osobnosti; psychické poruchy v dětství a dospívání.- Duševní poruchy a poruchy chování klientek v gynekologii a porodnictví, chování vyvolané požíváním alkoholu a účinkem psychoaktivních látek.- Ošetřovatelský proces u klientek s behaviorálními syndromy spojenými s fyziologickými poruchami a somatickými faktory, s poruchami příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie), s duševní poruchou a poruchou chování spojenou s šestinedělím.

Získané způsobilosti

Student: - se orientuje v základní psychiatrické problematice dětského a dospělého věku; - orientuje se v psychiatrické problematice žen na porodnicko-gynekologickém oddělení; - zná specifika ošetřovatelské péče u pacientů při jednotlivých psychiatrických onemocněních; - umí komunikovat s dětskými i dospělými pacienty s psychiatrickým onemocněním; - zná specifika přístupu k psychiatricky nemocným; - umí spolupracovat s ostatními členy multidisciplinárního týmu.

Literatura

DOENGES, M. E., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0242-8 .HERDMAN, T. H. et al. NANDA ? I. Nursing Diagnoses: Definitions & Classification 2009?2011. Philadelphia: NANDA International, 2009. ISBN 978-1-4051-8718-3.HERDMAN, T.H. et al. NANDA International, Ošetřovatelské diagnózy: Definice a klasifikace 2009 - 2011. Přel. Pavla Kudlová. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3423-1.KOZIEROVÁ, B. a kol. Ošetrovatelstvo 1. a 2. díl. Martin : Osveta, 1995. ISBN 80-217-0528-0.

Požadavky

Docházka: doporučená účast na přednáškách a seminářích, min. 80% Klasifikovaný zápočet: Aktivní přístup na seminářích, vypracování a prezentace seminární práce.

Vyučující

MUDr. Pavel KonečnýMUDr. Miloš Sedláček