Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ultraz. diagnostiky v gyn. a por (UZV / P5UD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P5UD - Základy ultraz. diagnostiky v gyn. a por, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gynekologie:- Metodika ultrazvukového vyšetření. Základní diagnostické možnosti UZ v oblasti malé pánve.- Stanovení velikosti, lokalizace a konzistence patologického procesu v malé pánvi.- UZ dělohy (nitroděložní tělísko, myom, maligní tumor).- UZ adnex, jejich fyziologický obraz a patologické změny.- UZ prsu, hodnocení fyziologických a patologických nálezů.Porodnictví:- Pelvimetrie.- UZ diagnostika v časném těhotenství.- Registrace životních projevů plodu.- Uložení plodu v děloze, biometrie plodu.- UZ diagnostika patologického těhotenství a VVV plodu.

Získané způsobilosti

Student: - se orientuje v základní terminologii ultrazvukové diagnostiky v gynekologii a porodnictví;- dokáže rozeznat fyziologické a patologické útvary v ultrazvukovém obrazu;- zná problematiku ultrazvukového vyšetření ženy v těhotenství;- zná základy ultrazvukové biometrie plodu v těhotenství.

Literatura

CALDA, P. et al. Ultrazvuková diagnostika v těhotenství a gynekologii. Praha: Aprofema, 2010. ISBN 978-80-903706-2-3.BLOCK, B. Průvodce sonografií: Kapesní atlas. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0835-3.Smith, N. C. Ultrazvuk v porodnictví : praktická příručka. 1. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1107-9.

Požadavky

Docházka: doporučená účast na přednáškách, min. 80%.Zápočet: zvládnutí přednášeného učiva. Úspěšné absolvování písemného testu (80% úspěšnost s možností 1 opravy).

Garant

MUDr. Michaela Sukupová

Vyučující

MUDr. Michaela Sukupová