Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management v porodní asistenci (UZV / P6MPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P6MPA - Management v porodní asistenci, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Organizace zdravotnických služeb, organizační systémy práce ve zdravotnictví.- Základní informace o zařízeních poskytujících zdravotnickou péči a služby.- Management v ošetřovatelské péči a v porodní asistenci - způsoby vedení a řízení, managerské funkce, managerské nástroje a techniky.- Základy personalistiky, rozhodování, příprava a výběr zaměstnanců, tvorba týmů.- Osobnost vedoucího pracovníka, jeho odpovědnost, rétorika, vůdcovství (leadership - management).- Delegování úkolů, spolupráce.- Motivace zaměstnanců, účast na image pracoviště. Self a time management.- Základy ekonomiky a financování zdravotní péče, základy pojišťovnictví a marketingu.- Administrativa.

Získané způsobilosti

Student: - zná organizaci práce na ošetřovacích jednotkách; - umí připravit harmonogram práce pro nelékařského zdravotnického pracovníka (orientuje se v související legislativě); - je schopen připravit a vést poradu týmu; - zná taktiky marketinku ve zdravotnictví; - umí používat měřící nástroje a techniky kvality ošetřovatelské péče; - dokáže využívat kreativitu; - je schopen interpersonální komunikace a řešit problémové situace; - identifikuje pochybení a s ním související riziko pro rodičku, ženu a novorozence (prevence, návrh účinných opatření); - zná zásady kontroly zaměstnanců a způsoby hodnocení zdravotnických pracovníků; - zná možnosti prevence syndromu vyhoření; - umí připravit standard ošetřovatelské péče, mapu ošetřovatelské péče; - dokáže připravit a prezentovat přednášku na semináři včetně příspěvku k publikaci.

Literatura

ŠKRLA, P., ŠKRLOVÁ, M. Kreativní ošetřovatelský management. Praha: Advent-Orion, 2003. ISBN 80-7219-014-8.Zlámal, Jaroslav. Manažerské účetnictví ve zdravotnictví. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. ISBN 978-80-244-2519-1.Kilíková, Mária. Teória a prax manažmentu v ošetrovateľstve. Martin : Osveta, 2008. ISBN 978-80-8063-290-8.Zlámal, Jaroslav. Základy ekonomie pro management zdravotnictví. 2. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. ISBN 978-80-244-1992-3.

Požadavky

Docházka: povinná na první a poslední přednášceKlasifikovaný zápočet: znalost učební látky dle témat, absolvování testu - úspěšnost minimálně 75 %, v případě neúspěchu ústní dozkoušení.

Garant

Ing. Helena Nováková

Vyučující

Ing. Helena NovákováMgr. Libuše ČápováIng. Helena NovákováMgr. Kateřina Žárská