Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v pediatrii (UZV / P6OP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P6OP - Ošetřovatelská péče v pediatrii, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vývojové charakteristiky jednotlivých věkových období, význam a charakter preventivních opatření v pediatrii. Růst a vývoj dítěte, růstová období a jejich zvláštnosti, psychomotorický vývoj.- Organizace péče o dítě, význam rodiny, problematika chronicky nemocných dětí - komplexnost péče včetně rehabilitační a psychologické.- Ošetřovatelská péče o dítě s poruchami výživy, průjmovým onemocněním kojenců, zásady dietního režimu. Alternativní formy enterální výživy.- Ošetřovatelská péče o dítě s respiračním onemocněním.- Ošetřovatelská péče o dítě s nemocněním zažívacího traktu včetně malabsorpčního syndromu.- Ošetřovatelská péče o dítě s nemocněním krve, onkologické onemocnění v dětském věku.- Ošetřovatelská péče o dítě s onemocněním oběhového systému.- Ošetřovatelská péče o dítě s onemocněním močových cest.- Ošetřovatelská péče o dítě s endokrinním onemocněním (onemocnění štítné žlázy, diabetes mellitus, onemocnění kůry nadledvin).- Ošetřovatelská péče o dítě s poruchami imunity, alergická a autoimunní onemocnění.- Ošetřovatelská péče o dítě s psychickým onemocněním.- Problematika drogové závislosti u dětí a dospívajících.- Problematika úrazů v dětském věku s důrazem na prevenci.

Získané způsobilosti

Student:- je schopen poznat a pochopit praktickou aplikaci péče o starší děti, kojence a batolata vzhledem ke specificitě daného onemocnění, interpretovat základní laboratorní data a vyšetření.- je schopen poznat a pochopit praktickou aplikaci péče o starší děti, kojence a batolata vzhledem ke specificitě daného onemocnění- je schopen interpretovat základní laboratorní data a vyšetření.

Literatura

Fendrychová, Jaroslava. Ošetřovatelské diagnózy v pediatrii. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2002. ISBN 8070133570.FENDRYCHOVÁ, J., KLIMOVIČ, M. Péče o kriticky nemocné dítě. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-427-5.Kovácz, L. et al. Pediatria. Bratislava, 2010. ISBN 9788097062408.Sedlářová, Petra. Základní ošetřovatelská péče v pediatrii. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1613-8.Koutecký, Josef. Dětská onkologie pro praxi. Vyd. 1. Praha : Triton, 2002. ISBN 80-7254-288-5.HRODEK, O., VAVŘINEC, J. Pediatrie. UK Praha: Galén, 2002. ISBN 80-7262-178-5.

Požadavky

Docházka: doporučená minimálně 80% účast na seminářích a cvičeních.Klasifikovaný zápočet: písemný test z ošetřovatelské části splněný na 75 %, platí možnost jedné opravy.

Garant

Mgr. Kateřina Žárská

Vyučující

Mgr. Kateřina Žárská