Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie (UZV / P6PE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P6PE - Pediatrie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Organizace péče o dítě, význam rodiny, problematika chronicky nemocných dětí - komplexnost péče včetně rehabilitační a psychologické.- Růst a vývoj dítěte, růstová období a jejich zvláštnosti, psychomotorický vývoj- Manifestace, průběh, diagnostika a terapie nejčastějších respiračních onemocnění.- Manifestace, průběh, diagnostika a terapie onemocnění zažívacího traktu včetně malabsorpčního syndromu.- Poruchy výživy, průjmová onemocnění kojenců, zásady dietního režimu. Alternativní formy enterální výživy.- Manifestace, průběh, diagnostika a terapie onemocnění krve, onkologické onemocnění v dětském věku.- Manifestace, průběh, diagnostika a terapie onemocnění oběhového systému.- Manifestace, průběh, diagnostika a terapie onemocnění močových cest.- Základy endokrinologie, klinika nejčastějších endokrinních onemocnění, onemocnění štítné žlázy, diabetes mellitus, onemocnění kůry nadledvin.- Poruchy imunity, alergická a autoimunní onemocnění.

Získané způsobilosti

Student:- zná příznaky a vyšetřovací metody jednotlivých onemocnění u dětí a adolescentů;- dokáže identifikovat problémy u dětí a adolescentů s horečkou, při intoxikacích a v bezvědomí;- je schopen adekvátní komunikace s dětmi jednotlivých věkových kategorií a jejich rodiči;- uvědomuje si náročnost a faktory ovlivňující kvalitu života při ošetřování dítěte s chronickým onemocněním nebo bezvědomí;- podílí se na realizaci ošetřovatelsko-terapeutického plánu u konkrétního nemocného dítěte a adolescenta;- chápe náročnost situace drogově závislých adolescentů.

Literatura

Hladík, Michal. Dětské lékařství pro studenty ošetřovatelství. Vyd. 1. Opava : Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Ústav ošetřovatelství, 2008. ISBN 978-80-7248-472-0.Kovácz, L. et al. Pediatria. Bratislava, 2010. ISBN 9788097062408.BAYER, M. Pediatrie: Lékařské repetitorium. Praha: Triton, 2011. ISBN 978-80-7387-388-2.Sedlářová, Petra. Základní ošetřovatelská péče v pediatrii. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-1613-8.

Požadavky

Docházka: doporučená účast na přednáškách, min. 80%.Zápočet: zvládnutí přednášeného učiva a latinské terminologie vztahující se k probraným tématům. Úspěšné absolvování písemného testu, min. 80%.Zkouška: Ústní zkouška.

Garant

MUDr. Jozef Macko, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jozef Macko, Ph.D.