Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychosomatická příprava těhotných žen (UZV / P6PP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P6PP - Psychosomatická příprava těhotných žen, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Seznámení frekventantů s terapeutkou, s programem a cílem přípravy.- Fyzické a psychické změny v těhotenství, vývoj plodu.- Hygiena, výživa, životospráva a sexualita v těhotenství.- Typy vyšetření v těhotenství, těhotenská průkazka, riziková gravidita.- Termín porodu, předporodní období, kdy a co s sebou do porodnice.- Místo porodu, partneři a zdravotnický personál při porodu.- Příjem v porodnici, polohy dítěte v děloze.- První doba porodní (otevírací fáze), vnímání bolesti a jeho ovlivňování, možné polohy.- Druhá doba porodní (vypuzovací fáze), nácvik tlačení a dechová cvičení.- Třetí doba porodní a doba poporodní.- Plán porodu, stimulace a indukce porodu.- Epiziotomie, epidurální analgezie, porodnické komplikace a operativní porod.- Šestinedělí v porodnici a v domácích podmínkách.- Fyzické a psychické změny, možné komplikace v šestinedělí.- Hygiena, výživa, životospráva, sexualita a antikoncepce po porodu.- Kojení, komplikace při kojení, náhradní výživa dítěte, péče o prsa.- Současné trendy v ošetřování, koupání, hygieně a oblékání novorozence a kojence.- Vývoj citové vazby mezi matkou a dítětem, úloha otce a význam rodinného zázemí.- Tělesné cvičení pro těhotné ženy, dechové cvičení, relaxace a uvolnění.- Využití aromaterapie a homeopatie v těhotenství, při porodu, v šestinedělí a při péči o dítě.

Získané způsobilosti

Student:- projevuje žádoucí postoje, které jsou v souladu s etikou práce porodní asistentky;- orientuje se v náplni a organizaci práce v porodní asistenci na úrovni komunitní i ústavní péče- poskytuje základní ošetřovatelskou péči;- vhodným způsobem komunikuje s klientkou a její rodinou;- získává potřebné informace o klientkách, o než pečuje, relevantním způsobem s nimi nakládá, správně pracuje s ošetřovatelskou dokumentací;- prakticky se orientuje v náplni a organizaci práce porodní asistentky na úseku poradenské péče.

Literatura

ČECH, E., et al. Porodnictví. 2. přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, 2006. 546 s. ISBN 978-80-247-1303-8. Gaskin, Ina May. Zázrak porodu. 1. vyd. Doubice : One Woman Press, 2010. ISBN 978-80-86356-48-8.Simkin, P. Partner u porodu. 2000. ISBN 80-7203-308-5.KUDELA, M. et al. Základy gynekologie a porodnictví pro posluchače lékařské fakulty. Olomouc: VUP 2004, 273 s. ISBN 80-244-0837-6. Odent, M. Znovuzrozený porod. 1995. ISBN 80-85794-05-2.

Požadavky

Docházka: doporučená účast na seminářích, min. 80%.Zápočet: zvládnutí přednášeného učiva, vypracování a prezentace edukačního programu na zadané téma.

Garant

Mgr. Dagmar Moravčíková