Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychoterapeutické přístupy pro PA (UZV / P6PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / P6PS - Psychoterapeutické přístupy pro PA, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy psychoterapeutické práce.Vymezení základních principů jednotlivých směrů:- psychoanalýza, hlubinná psychoterapie;- humanistická psychoterapie;- kognitivně-behaviorální terapie;- rodinná terapie;- gestalt terapie;- systemická terapie.- Základní charakteristiky a požadavky na osobnost psychoterapeuta.

Získané způsobilosti

Student/ka:- zná základní problematiku psychoterapie a její možnost využití v práci zdravotně sociálního pracovníka;- orientuje se v základních psychoterapeutických směrech;- dokáže využít jednoduché praktiky a aktivity psychoterapeutického rázu.

Literatura

KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese: psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. Praha: Portál, 1997. KRATOCHVÍL, S. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2002. FRANKL, V. E. Lékařská péče o duši: základy logoterapie a existenciální analýzy. Brno: Cesta, 2006. RIEGER, Z. Loď skupiny: inspirace pro současné i budoucí lodivody ve skupinové terapii. Hradec Králové: Konfrontace, 1998. KRATOCHVÍL, Z. Manželská a párová terapie. Praha: Portál, 2009. YALOM, I.D. O psychoterapii a lidském bytí. Praha: Portál, 2009. PROCHASKA, J. O., NORCROSS, J. C. Psychoterapeutické systémy: průřez teoriemi. Praha: Grada, 1999. TRAPKOVÁ, L., CHVÁLA, V. Rodinná terapie psychosomatických poruch. Praha: Portál, 2009. GJURIČOVÁ, Š., KUBIČKA, J. Rodinná terapie: systemické a narativní přístupy. Praha: Grada, 2009. COREY, G. Theory and practise of counseling and psychotherapy. Belmont: Thomson Brooks/Cole, 2009. HENNIG, G., PELZ, G. Transakční analýza: terapie a poradenství. Praha: Grada, 2008. ROGERS, C. Způsob bytí: klíčová témata humanistické psychologie z pohledu jejího zakladatele. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka:Doporučená účast na přednáškách. Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet:Písemné zpracování přístupů uplatňovaných v některé psychoterapeutické škole a znalost probraného učiva:- Psychoanalýza; - Humanistická psychoterapie;- Kognitivně behaviorální terapie;- Gestalt terapie;- Rodinná terapie.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.