Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie ošetřovatelství (UZV / V1HO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V1HO - Historie ošetřovatelství, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Počátky ošetřovatelské péče: charitativní ošetřovatelství, křesťanské ošetřovatelské řády.- Osobnosti českého středověkého opatrovnictví (Anežka Česká, Zdislava z Lemberka), zakládání špitálů.- Změny ve zdravotní péči v době osvícenské.- Profesionalizace ošetřovatelského poslání (F. Nightingalová, N. I. Pirogov).- Mezinárodní červený kříž - historie a osobnosti (J. H. Dunant).- Ošetřovatelství v 19. století: První česká ošetřovatelská škola a její osobnosti, popis práce ošetřovatelky.- Ošetřovatelství 1918-1945 ve světě a v Československé republice.- Vyšší sociální škola v Praze. Osobnost A. Masarykové. Rozvoj ošetřovatelství na Moravě.- Československé ošetřovatelky za 2. světové války.- Vývoj v letech 1945-1948: Sjezd diplomovaných sester v roce 1946 a jeho význam.- Osobnosti světového ošetřovatelství (V. A. Hendersonová, E. Gordonová, D. E. Oremová aj.).- Vývoj společenského postavení sestry/ošetřovatelky.

Získané způsobilosti

Student:- zná historii ošetřovatelství ve světě a v českých zemích;- orientuje se v historii ošetřovatelského školství;- zná významné osobnosti českého a světového ošetřovatelství;- zná historické okolnosti vzniku Cerveného kříže;- chápe vývoj společenského postavení sester.

Literatura

STAŇKOVÁ, M. Galerie historických osobností. In České ošetřovatelství 7. Brno: IDVPZ, 2001. KUTNOHORSKÁ, J. Historie ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, 2010. KAFKOVÁ, V. Z historie ošetřovatelství. Brno: IDVPZ,, 1992. BULLOUGH, V., SENTZ, L., RICHARDSON, S. (eds). American Nursing: a Biographical Dictionary. New York: Springer Publishing Company., 2002. BUBEN, M. Encyklopedie řádů a kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích. I. díl: Řády rytířské a křížovníci. Praha: Libri, 2002. ROSS, S. Florence Nightingale. Londýn: Evans Publishing Group, 2003. KRÁTKÁ, A., KUTNOHORSKÁ, J., CICHÁ, A. Ošetřovatelství - morální umění. Kapitoly z dějin ošetřovatelství ve vztahu k morálnímu profilu sestry. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-4201-4.MÁŠOVÁ, H. Prostějov a Zlín - dvě moravské nemocnice v první ČSR. Olomouc, SOU polygrafické, 2003. ŠKUBOVÁ, J., CHVÁTALOVÁ, H. Sestra. O životní cestě ženy, která dala svému povolání nový smysl. Brno, NCONZO, 2004. ROZSYPALOVÁ, M., SVOBODOVÁ, H., ZVONÍČKOVÁ, M. Sestra vzpomínají. Praha, Grada Publishing, 2006.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: 85% účast na výuce. Zápočet: Seminární práce v rozsahu 5 stran na zvolené téma při použití literatury (5 titulů, 1 zahraniční).

Garant

doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc.