Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biochemie (UZV / V1KBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V1KBI - Základy biochemie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Charakteristika živých systémů (látkové složení organizmů).- Biomolekuly a voda (stručný přehled a jejich význam).- Organizace biologických systémů (živé systémy z molekulového pohledu).- Obecná charakteristika biopolymerů (význam, obecné principy, vznik a prostorová struktura).- Aminokyseliny (složení, struktura a vlastnosti v živých systémech).- Bílkoviny a peptidy (význam, struktura a vlastnosti).- Biologická funkce bílkovin a vlastnosti roztoků bílkovin.- Nukleové kyseliny (nukleotidy, struktura, DNA, RNA).- Vysokomolekulární struktury a biomembrány (složky organizace, transport látek).- Enzymy (obecná charakteristika a klasifikace, struktura a formy výskytu).- Účinnost enzymů a mechanismus účinku.

Získané způsobilosti

Student:- zná základy biochemie;- rozumí biologické funkci bílkovin a peptidů;- chápe mechanizmy účinku aminokyselin, enzymů.

Literatura

MASOPUST, J. Klinická biochemie. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-650-3.VODRÁŽKA, Z. Biochemie. Praha: Academia, 2007. DOLEŽALOVÁ, V. a kol. Principy biochemických vyšetřovacích metod I, II. Brno : IDVP, 1990. ISBN 80-7013-081-4.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Zápočet: Splnění zápočtového testu se 75 % úspěšností s možností jedné opravy.

Garant

doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D.