Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská odborná terminologie (UZV / V1KLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V1KLT - Latinská odborná terminologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní gramatická terminologie,uplatnění latiny a řečtiny v medicíně.- Skloňování substantiv a adjektiv.- Spojování substantiv a adjektiv.- Stupňování adjektiv a adverbií.- Číslovky.- Souhrnné procvičování.- Řecká substantiva.- Latinské a řecké prefixy.- Latinské a řecké sufixy.- Skládání slov.- Souhrnné procvičování.

Získané způsobilosti

Student:- správně používá pravidla výslovnosti latinských a řeckých slov;- chápe základní odborné termíny používané v medicíně a správně a přesně je užívá v odborné komunikaci;- orientuje se v gramatické struktuře latinského textu a chápe jednotlivé jazykové jevy ve vzájemných vztazích;- překládá jednoduché samotné věty či jednoduchá souvětí a nenáročné texty;- získá návyk samostatné práce se slovníky, gramatickými přehledy, rejstříky v odborné literatuře a jinými jazykovými příručkami;- spojuje poznatky z jiných předmětů s poznatky získanými při výuce latiny;- využívá znalosti latiny pro odbornou část anglického jazyka - medical terminology.

Literatura

Kábrt, Jan. Jazyk latinský I pro střední zdravotnické školy. 6., přeprac. vyd. Praha : Informatorium, 2001. ISBN 8086073807.KÁBRT, J. Jazyk latinský II. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-85427-40-0.KLIMEŠ, L. Slovník cizích slov. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1998. ISBN 80-04-26710-6.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: povinná účast na seminářích, min. 80%. Klasifikovaný zápočet: průběžné plnění zadaných úkolů a písemný test, min. 80% úspěšnost, s možností jedné opravy.

Garant

Mgr. Martina Svízelová