Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské postupy 1 (UZV / V1KOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V1KOP - Ošetřovatelské postupy 1, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Ošetřovací jednotka. Příjem, překlad a propuštění nemocného.- Ošetřovatelská dokumentace.- Péče o lůžko nemocného. Polohování nemocných.- Hygienicko - epidemiologický režim zdravotnického zařízení. Dezinfekce a sterilizace.- Mytí rukou. Prevence nozokomiálních nákaz.- Hygienická péče o nemocné děti a dospělé, prevence opruzenin a proleženin, měření a vážení.- Péče o vyprazdňování nemocných.- Cévkování. Klyzma. Péče o inkontinentní.- Péče o výživu a hydrataci nemocných dospělých a dětí.- Měření fyziologických funkcí- Fyzikální terapie. Lázeňství.- Odběry biologického materiálu

Získané způsobilosti

Student: - zná typy lůžek a způsoby bezpečné manipulace s nemocným (vertikalizace, přenášení); - umí upravit lůžko, zajistit hygienickou péči, zajistit vyprazdňování u nemocných; - zná způsoby aplikace klyzmatu; - provádí katetrizaci žen a dívky nad 10 let; - umí připravit pomůcky a asistovat při katetrizaci muže, zvládá péči o permanetní katétr; - je schopen zajistit péči o výživu a hydrataci u dětských i dospělých nemocných; - umí zavést a pečovat o nazogastrickou sondu; - umí provádět ošetřovatelské intervence dle standardů; - disponuje manuální zručností při vykonávání ošetřovatelských intervencí; - je schopen dodržovat zásady BOZP a předcházet vzniku a přenosu infekce; - dokáže eliminovat míru rizika v ošetřovatelských procesech. - ovládá standardy jednotlivých ošetřovatelských postupů; - dokáže prakticky i teoreticky zvládnout základní diagnosticko- terapeutické ošetřovatelské výkony u nemocných všech věkových kategorií; - umí odhadnout a rozpoznat komplikace diagnosticko-terapeutických výkonů a efektivně proti nim zasáhnout; - dokáže všech získaných vědomostí a dovedností využít v praxi.

Literatura

JIRKOVSKÝ D. a kol. Ošetřovatelské postupy a intervence : učebnice pro bakalářské a magisterské studium. Praha : Fakultní nemocnice v Motole, 2012. ISBN 978-80-87347-13-3.VYTEJČKOVÁ, R. a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné I. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3419-4.VYTEJČKOVÁ, R. a kol. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Praha:Grada, 2013. ISBN 978-80-247-3420-0.KRIŠKOVÁ, A. et al. Ošetrovateľské techniky. Martin: Osveta, 2004. KOZIEROVÁ, B. et. al. Ošetrovatelstvo 1.a 2. díl. Martin: Osveta, 1995. JUŘENOVÁ, L., VALENTOVÁ, M. Ošetřovatelské postupy. (Studijní opora). Zlín: UTB, 2007.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka na semináři a cvičení: min 80% Zápočet: Vypracování práce na zadané téma, splnění zápočtového testu min. na 60 % s možností jedné opravy Účast na stážích a exkurzích v rámci předmětu.

Garant

Mgr. Silvie Treterová

Vyučující

Mgr. Andrea FilováMgr. Silvie Treterová