Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z obec. psychologie (UZV / V1PL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V1PL - Vybrané kapitoly z obec. psychologie, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Psychologie jako věda - předmět, postavení v systému věd, psychologické disciplíny.- Historie psychologie (předvědecké a vědecké období, významné mezníky při konstituování psychologie jako vědy, významné myšlenkové směry - asocianizmus, psychofyzika, gestaltpsychologie atd.).- Hlavní psychologické směry 20. století (behaviorismus, psychoanalýza, humanistická psychologie, individuální psychologie, analytická psychologie atd.).- Metodologie psychologie - pozorování, experiment, rozhovor, analýza výsledků činnosti, objektivní metody, dotazníky.- Biologické základy psychika, sociální základy psychiky.- Psychické funkce v normě a patologii: vnímání, pozornost, vědomí, představy a fantazie, paměť, řeč, myšlení, učení, emoce, motivace, vůle, intelekt. osobnost - vymezení pojmu, struktura a dynamika osobnosti, přehled základních teorií osobnosti (psychoanalytická, behavioristická, humanistická, rysová atd.).- Psychologický přístup a jeho uplatnění v profesi zdravotníka (psychologické kompetence zdravotní sestry, aplikace poznatků obecné psychologie v práci sestry atd.).

Získané způsobilosti

Student:- zná postavení psychologie v systému věd a bude se orientovat v hlavních proudech psychologie i jednotlivých disciplínách;- umí diferencovat charakteristiky a projevy psychických procesů a funkcí v normě i patologii;- používá správně psychologickou terminologii, prohloubí si schopnost sebereflexe.

Literatura

NAKONEČNÝ, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha: Academia, 1998. PETROVÁ , A., PLEVOVÁ,I. Kapitoly z obecné psychologie I. Olomouc: UP, 2004. PLEVOVÁ, I. Kapitoly z obecné psychologie II. Olomouc: UP, 2004. ŘÍČAN, P. Psychologie. Praha: Grada, 2008. FURST, M. Psychologie. Olomouc: Votobia, 1997. Vágnerová, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.PLHÁKOVÁ, A. Dějiny psychologie. Praha: Grada, 2006. DRÁPELA, V. Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-251-3.ATKINSONOVÁ, R., ATKINSON, R. Psychologie. Praha: Victoria Publishing, 1998. ŘEHULKA, E. Úvod do studia psychologie. Brno : Paido, 1997. ISBN 80-85931-46-X.PROKEŠOVÁ, M. Základy psychologie. Ostrava: VAVA, 1997.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: účast na cvičeních, min. 80%. Zápočet: splnění skupinové písemné práce - vypracování a prezentace referátu na téma psychických funkcí a poruch. Klasifikovaný zápočet: pro úspěšné absolvování zkoušky písemný test s výsledkem min. 51% maximálního výkonu.

Garant

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Konečný, CSc.