Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné zdravotnictví (UZV / V1VZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V1VZ - Veřejné zdravotnictví, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Veřejné zdravotnictví jako vědní obor.- Přehled historického vývoje oboru u nás a ve světě.- Teorie zdraví a nemoci, vymezení pojmů zdraví a nemoc, determinanty zdraví.- Kvalita života.- Pilíře sociální politiky.- Světová zdravotnická organizace (WHO) - charakteristika, přehled jejích základních cílů.- Systém zdravotní péče - základní pojmy, organizační struktura a financování zdravotnických zařízení a služeb.- Sociální zabezpečení - všeobecné zdravotní pojištění, sociální pojištění (nemocenské pojištění, důchodové pojištění), státní sociální podpora, sociální pomoc (sociální péče).- Ochrana člověka v mimořádných situacích, integrovaný záchranný systém.

Získané způsobilosti

Student:- chápe význam organizace zdravotnictví a sociální politiky ve vztahu k poskytování kvalitní, všestranné zdravotní a zdravotně sociální péče klientovi;- má znalosti historického vývoje oboru veřejné zdravotnictví u nás i ve světě;- je seznámen s teoriemi zdraví a nemoci, zná různé významy pojmů zdraví a nemoc, umí vyjmenovat a detailně vysvětlit determinanty zdraví;- je informován o základních pilířích sociální politiky;- je seznámen s cíli Evropské strategie Světové zdravotnické organizace (Zdraví pro všechny do 21.století);- umí popsat systém zdravotní péče, jeho organizační strukturu a systém financování zdravotnických zařízení a služeb;- je schopen popsat systém sociálního zabezpečení, všeobecného zdravotního pojištění, sociálního pojištění, státní sociální podpory a sociální pomoci;- má přehled o ochraně člověka v mimořádných situacích, má znalosti integrovaného záchranného systému.

Literatura

ZLÁMAL, J., BELLOVÁ, J. Ekonomika zdravotnictví. Brno: NCONZO, 2005. ZAVÁZALOVÁ, H. Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum,, 2002. ISBN 80-246-0467-1.HOLČÍK, J. Úvod do studia zdravotního stavu populace. Brno, 2002. DRBAL, C. Česká zdravotní politika a její východiska. Praha, 2005. GLADKIJ, I. et al. Management ve zdravotnictví. Brno: Computer press, 2003. Holčík, J. Žáček, A. Koupilová, I. Sociální lékařství. Brno : Masarykova Univerzita. 1998. GERYLOVOVÁ, A., HOLČÍK, J. Úvod do statistiky. Brno, 2000. PRUDIL, L. Základy právní odpovědnosti ve zdravotnictví. Brno, 2005. Zdraví 21 - zdraví do 21. století. Praha: MZ ČR, 2001. ISBN 80-85047-15-2.MACH J., PRUDIL J., Marková D. et al. Zdravotnictví a právo - komentované předpisy. Praha, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: doporučená účast na přednáškách - min. 80% docházka.Zápočet: seminární práce na téma Systém a organizace zdravotní péče ve vybrané zemi Evropy / světa - s konkretizací sledované problematiky, komparace se situací v České republice (s citacemi min. 3 různých zdrojů v cizím jazyce).

Garant

doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Petronela Lauková, PhD.