Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v komunitní péči (UZV / V2KKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V2KKO - Ošetřovatelství v komunitní péči, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Komunita - vymezení pojmu, historie, sociální vazby, hodnoty a normy, podpůrné a sebezáchovné mechanismy v komunitní skupině. Specifikace osob, které potřebují sociální péči - ovlivňující faktory, věk.- Sociální faktory ovlivňující příjem na akutní nemocniční lůžko nebo při propouštění do následné péče. Celkové hodnocení klienta a příprava na propuštění z akutní péče (geriatrická a rehabilitační konference, plánované propuštění, příprava prostředí, zapojení rodiny).- Pojetí domácí zdravotní péče, předpoklady pro její poskytování, návaznost na akutní lůžkovou péči a na péči praktického lékaře, její management, financování, zajištění kvality.- Orientace v problematice sociální politiky ČR (zdravotní politika, politika sociálního zabezpečení, politika sociálních služeb).- Orientace v problematice sociálního zabezpečení a sociálních služeb. Orientace v síti sociálních služeb a zařízeních sociálních služeb. Nové formy zdravotně sociální péče v zařízeních komunitního typu (denní stacionáře, skupinové bydlení s podporou, malá komunitní centra).- Systém komunitní péče o občany se speciálními potřebami - senioři, lidé bez přístřeší a vyžadující okamžitou pomoc, lidé bez zaměstnání, lidé se zdravotním postižením. Význam komunikace v pomáhajících profesích a možnosti komunikace s obtížně komunikujícími klienty. Supervize jako nástroj osobního rozvoje zaměstnance a prevence syndromu vyhoření.Témata pro samostudium (práce s textem KRÁTKÁ, A., ŠILHÁKOVÁ, G. Ošetřovatelství v komunitní péči. Studijní opora. Zlín: UTB, 2008).- Zdravotní a sociální péče, spolupráce na úrovni komunity, účast města, obce, dobrovolníků, svépomocných organizací, rodinných příslušníků. Princip subsidiarity (s. 10 - 20).- Princip péče o osoby se sníženou soběstačností (s. 55 - 62). Potvrzení o individuální stáži v zařízení pro osoby se sníženou soběstačností.- Návaznost zdravotnických a sociálních služeb (akutní péče v nemocnici, rehabilitační péče, dlouhodobá, následná terénní péče), (s. 44 - 52).- Úloha praktického lékaře, sociálních pracovníků, ergoterapeutů - pojetí primární a komunitní péče. Sociální faktory ovlivňující příjem na akutní nemocniční lůžko a při propouštění do následné péče, hodnocení klienta a příprava na propuštění (s. 67 - 75).

Získané způsobilosti

Student: - se orientuje ve formách zdravotně sociální práce; - je schopen efektivní komunikace a reakce na potřeby člověka s omezenou soběstačností; - zná možnosti spolupráce s rodinou klienta a odborníky; - zná systém domácí a hospicové péče;- je schopen podílet se na zvýšení kvality života handicapovaného klienta, seniorů a pacientům v terminálním stádiu života; - je schopen poskytnout klientům profesionální radu a pomoc; - umí pracovat s cílovou skupinu, která vyžaduje specifickou pomoc; - se orientuje v pojmosloví sociální politiky ČR (zdravotní péči a sociálním zabezpečení) a základní terminologii (komunita, komunitní péče, komunitní ošetřovatelství, komunitní práce).

Literatura

HANZLÍKOVÁ, Alžběta. Komunitní ošetřovatelství. Martin: Osveta, 2007. ISBN 80-8063-257-X.BÁRTLOVÁ, Sylva et al. Komunitní ošetřovatelství pro sestry. Brno: NCO NZO, 2010. ISBN 978-80-7013-499-3.KRÁTKÁ, Anna a Gabriela ŠILHÁKOVÁ. Ošetřovatelství v komunitní péči. Zlín: Univerzita Tomáše Bati, 2008. ISBN 978-80-7318-726-2.JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.HARTL, Pavel. Komunita občanská a komunita ošetřovatelská. Praha: Slon, 1997. ISBN 80-85850-45-1.ŠIŠKOVÁ, Tatjana. Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.GABURA, J., PRUŽINSKÁ, J. Poradenský proces. Martin: Osveta, 2006. ISBN 80-8063-155-7.SVATOŠOVÁ, Marie. Umění doprovázet. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2011. ISBN 978-80-7195-580-1.ŠIŠKOVÁ, Tatjana. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-182-4.MATOUŠEK, Oldřich. Základy sociální práce. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0211-0.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka: účast na seminářích a stážích - povinná docházka minimálně 80 %. Klasifikovaný zápočet: zvládnutí učiva a splnění zápočtového testu min. na 75 % s možností jedné opravy. Potvrzení o návštěvě zařízení pro osoby se sníženou soběstačností.

Garant

PhDr. Anna Krátká, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna Krátká, Ph.D.