Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace v ošetřovatelství (UZV / V2KM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V2KM - Komunikace v ošetřovatelství, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Komunikace v ošetřovatelství a její význam pro praxi. Složky komunikace.- Verbální a neverbální komunikace: mimika, haptika, gestika, proxemika.- Dovednosti efektivní komunikace: naslouchání, empatie.- Komunikace s osobami se zvláštními nároky.- Komunikace s osobami zdravotně postiženými.- Asertivní komunikace.- Komunikace s osobami různého věku.- Komunikační zvládání konfliktů.

Získané způsobilosti

Student/ka:- má znalosti o základních aspektech verbální a neverbální komunikace;- zvládá praktické dovednosti při dotazování a aktivním naslouchání;- využívá různé strategie při řešení konfliktních a problémových situací;- zdokonalí se v diverzitní komunikaci.

Literatura

POKORNÁ, A. Efektivní komunikační techniky v ošetřovatelství. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2009. JANÁČKOVÁ, L., WEISS, P. Komunikace ve zdravotnické péči. Praha: Portál, 2008. ŠPATENKOVÁ, N., KRÁLOVÁ, J. Základní otázky komunikace: komunikace (nejen) pro sestry. Praha: Galén, 2009. CAPPONI, V., NOVÁK, T. Asertivně do života. Praha: Grada, 1994. MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada, 2010. PLAŇAVA, I. Průvodce mezilidskou komunikací: přístupy, dovednosti, poruchy. Praha: Grada, 2005. VYMĚTAL, J. Průvodce úspěšnou komunikací. Praha: Grada, 2008. VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha: Portál, 2005. ALHOFF, D.W. Rétorika a komunikace. Praha: Grada, 2008. PEAS A., PEAS, B. Řeč těla. Praha: Portál, 2008. PECH, J. Řeč těla a umění komunikace. HARGIE, O. The handbook of communication skills. London; New York: Routlege, 2006. NICHOLS, M. Zapomenuté umění naslouchat. Praha: Návrat domů, 2005.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Účast na seminářích (min. 80%).Zápočet: Esej na zadané téma.

Garant

doc. PhDr. Jana Kutnohorská, CSc.