Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské postupy 2 (UZV / V2KOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V2KOP - Ošetřovatelské postupy 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Podávání léků per os, per rectum, dýchacími cestami, do nosu, oka, ucha, kůží.- Aplikace injekcí( intradermálních, subkutánních, intravenózních, intramuskulárních).- Zajištění periferních žilních přístupů.- Zajištění centrálních žilních přístupů.- Aplikace infuzí.- Aplikace transfuzí.- Základy ošetřovatelské péče v chirurgických oborech.- Ošetřovatelský proces při punkci.- Péče o nemocného se stomií.- Péče o chronickou ránu.

Získané způsobilosti

Student:- zná zásady BOZP;- ovládá standardy jednotlivých ošetřovatelských postupů;- dokáže prakticky i teoreticky zvládnout základní diagnosticko-terapeutickéošetřovatelské výkony u nemocných všech věkových kategorií; - umí předpokládat a rozpoznat komplikace diagnosticko-terapeutických výkonůa efektivně proti nim zasáhnout;- dokáže všech vědomostí a dovedností využít v praxi.

Literatura

MIKŠOVÁ, Z., FROŇKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada, 2006. JANOŠÍKOVÁ, M., MIKŠOVÁ, Z., ZAJÍČKOVÁ, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. a II.díl. Vsetín:VZŠ, 1997. MIKŠOVÁ, Z., FROŇKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. a II.díl. Valašské Meziříčí : Nalios, 2002. KRIŠKOVÁ, A. et al. Ošetrovateľské techniky. Martin: Osveta, 2004. JUŘENOVÁ, L., VALENTOVÁ, M. Ošetřovatelské postupy. (Studijní opora). Zlín: UTB, 2007. Standardy ošetřovatelské péče platné pro KNTB a. s. ve Zlíně. Odborné články. Odborné časopisy. KOZIEROVÁ, B. et. al. Ošetrovatelstvo 1.a 2. díl. Martin: Osveta, 1995. Marečková, Jana. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1399-3.KAPOUNOVÁ, G. Ošetřovatelství v intenzívní péči. Praha: Grada, 2007. Základy ošetřovatelství pro studující lékařských fakult. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 8024604779.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka na semináři a cvičení: min 80%. Zápočet: splnění zápočtového testu min. na 75 % s možností jedné opravy. Účast na stážích a exkurzích v rámci předmětu. Zkouška: teoreticko- praktická v praktické učebně.

Garant

Mgr. Silvie Treterová

Vyučující

Mgr. Andrea FilováMgr. Silvie Treterová