Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví (UZV / V2KVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V2KVY - Výchova ke zdraví, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení pojmu zdraví. Determinanty zdraví. Analýza nových možností ovlivnění faktorů působících na zdraví člověka. Zdravý způsob života. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví.- Evropská strategie péče o zdraví. Program Světové zdravotnické organizace Zdraví do 21. století. Amsterodamská smlouva.- Tvorba a metodika projektů s akcentem na projekty výchovy ke zdraví.- Preventivní péče (primární, sekundární a terciární prevence) a výchova ke zdraví. Předpoklady účinného ovlivnění způsobu života.- Životní styl - problémy a rizika (definice životního stylu, výživa, pohybová aktivita, kouření, vztah k alkoholu, drogy, návykové chování, působení alternativních náboženských skupin, šikana, psychická zátěž, rizikové sexuální chování).- Chronické neinfekční nemoci a jejich prevence: kardiovaskulární choroby, nádorová onemocnění, cukrovka, obezita, osteoporóza, onemocnění ústní dutiny a zubů, alergické choroby.- Základy práce s klientem - působení na klienty a výchova klientů, možnosti dosažení změn chování a podpora vytváření těchto změn, klientova ochota ke spolupráci a možnosti jejího zvýšení.- Metody výchovy ke zdraví a jejich využití. Praktické ukázky jednotlivých metod a pomůcek.- Prevence úrazů a rizikového chování u dětí a mladistvých.- Reprodukční zdraví. Sexuální výchova. Výchovně-vzdělávací programy v této oblasti.

Získané způsobilosti

Student:- má znalosti z oblasti výchovy ke zdraví;- orientuje se v odborné literatuře zaměřenou na výchovu ke zdraví;- zvyšuje zdravotní gramotnost u laické veřejnosti;- interpretuje evropskou a českou strategií péči o zdraví;- vytváří projekty zaměřené na výchovu ke zdraví;- realizuje primární, sekundární a terciární prevenci v praxi; - definuje zdravý životní styl;- má znalosti o zdravotních problémech a rizikách u lidí; - realizuje prevenci chronických neinfekčních nemocí; - pracuje s metodami výchovy ke zdraví v praxi;- provádí prevenci úrazů a rizikového chování u dětí a mladistvých;- vytváří výchovně vzdělávací programy v oblasti reprodukčního zdraví a sexuální výchovy.

Literatura

Bašková, M. Výchova k zdraviu. Martin: Osveta, 2009. Machová, Jitka. Výchova ke zdraví. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8.Čeledová, Libuše. Výchova ke zdraví : vybrané kapitoly. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3213-8.Fait, Tomáš. Preventivní medicína. Praha : Maxdorf, 2008. ISBN 978-80-7345-160-8.Program Zdraví do 21. století. Machová, Jitka. Reprodukční zdraví v období dospívání. Vyd. 1. Jinočany : H & H, 2002. ISBN 80-86022-94-3.HOLČÍK, J. Systém péče o zdraví a zdravotní gramotnost. Brno: MU, 2010. Vurm, Vladimír. Vybrané kapitoly z veřejného a sociálního zdravotnictví. Vyd. 1. Praha : Triton, 2007. ISBN 978-80-7254-997-9.HOLČÍK, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD, 2009.

Požadavky

Docházka: 80 % povinná účast.Zápočet: písemný test.

Garant

Mgr. Andrea Filová

Vyučující

Mgr. Andrea Filová