Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena (UZV / V3KMH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V3KMH - Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Mikrobiologiepůvodci infekčních onemocnění a jejich základní charakteristika,patogenita a virulence, laboratorní vyšetřovací metody a odběr biologického materiálu.- Imunologiezákladní pojmy z imunologie a druhy imunitních mechanismů, nespecifická imunita, specifická imunita, imunopatologické reakce.- Obecná epidemiologieproces šíření nákazy a faktory, které jej ovlivňují, obecná protiepidemická opatření, aktivní a pasivní imunizace.- Speciální epidemiologienákazy přenášené krví (virové hepatitidy, AIDS), průjmová onemocnění (salmonelóza, kampylobakterióza, bacilární úplavice), vzdušné nákazy (chřipka a ARI, meningokokové infekce, TBC), pohlavní nákazy, nákazy přenášené klíšťaty (borrelióza, klíšťová encefalitida), ostatní nákazy (toxoplasmóza, vzteklina apod.). Úvod do cestovní medicíny, riziko zavlečení nákaz ze zahraničí.- Hygiena zdravotnických provozů - nozokomiální nákazy, epidemiologická charakteristika, jejich ekonomický a zdravotní význam, hygiena zdravotnických provozů dezinfekce a sterilizace, hygienicko-epidemiologický režim práce ve zdravotnických zařízeních.

Získané způsobilosti

Student:- zná a chápe význam základních pojmů používaných v mikrobiologii, imunologii a epidemiologii;- chápe význam základních mikrobiologických laboratorních metod;- umí interpretovat základním způsobem výsledky mikrobiologických laboratorních metod;- chápe základní imunitní reakce a význam stanovení jednotlivých typů protilátek pro diagnostiku onemocnění;- zná aktivní a pasivní imunizaci pro prevenci a profylaxi infekčních onemocnění;- rozumí protiepidemickému opatření u běžně se vyskytujících infekčních onemocnění;- zná podstatu nozokomiálních nákaz a jejich prevenci;- zná problematiku profesionálních nákaz u zdravotnických pracovníků;- chápe hygienu zdravotnických provozů v prevenci nozokomiálních nákaz.

Literatura

PODSTATOVÁ, H. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Oomouc: Epava, 2001. RYŠKOVÁ, O. Základy lékařské mikrobiologie a imunologie pro bakalářské studium. Praha: Karolinum, 2007. GÖPFERTOVÁ, D., PAZDIORA, P., DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí. Praha: Karolinum, 2005. Kolektiv autorů. Hygiena - faktory životního prostředí ovlivňující zdraví. Praha: Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-120-X.BARTUŇKOVÁ,J., ŠEDIVÁ,A. Imunologie : minimum pro praxi. Praha : Triton, 1997. ISBN 80-85875-36-5.JULÁK, J. Úvod do lékařské bakteriologie. Praha: Karolinum.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: Doporučená účast na přednáškách.Zkouška: Zkouška probíhá formou písemného testu s minimálně 70 % úspěšností. Při nesplnění probíhá další zkoušení formou ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Ludmila Brachtlová

Vyučující

MUDr. Ludmila Brachtlová