Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v rehabilitační péči 1 (UZV / V3KRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V3KRE - Ošetřovatelství v rehabilitační péči 1, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře- Úvod do problematiky rehabilitačního ošetřovatelství, rehabilitace (léčebná, sociální, pedagogická a pracovní).- Historie, základní pojmy.- Klinické vyšetření klienta - rehabilitační plán.- Základní vyšetřovací a terapeutické postupy v rehabilitaci.- Specifické postupy léčebné rehabilitace u dětí a starých lidí.Cvičení- Rehabilitační ošetřovatelství, role zdravotní sestry při rehabilitaci klienta.- Polohování klienta - antalgické, preventivní, korekční.- Praktický nácvik polohování u různých diagnóz (periferní parézy, centrální parézy, para- kvadru-parézy nebo plegie, amputace, oběhové a plicní komplikace, postižení po úrazech, stavy po operacích...).

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v systému rehabilitační péče;- si uvědomí význam rehabilitace v ošetřovatelském procesu;- je schopen provádět a dodržovat zásady rehabilitačního ošetřovatelství na úrovni všeobecné sestry (adekvátní polohování, pasivní a aktivní rehabilitace, kondiční cvičení, dechová cvičení, vertikalizace, nácvik sebeobslužných výkonů a soběstačnosti, kondiční chůze, využití kompenzačních pomůcek);- je schopen spolupracovat s rodinou - edukace při provádění základních rehabilitačních technik.

Literatura

LANÍK, V., PALÁT, M a kol. Liečebná telesná výchova. Martin: Osveta, 1980. GUTH, A. Propedeutika v rehabilitácii. Bratislava: LIEČREH, 1994. ISBN 80-900463-9-8.KŘÍŽ, V. Rehabilitace a její uplatnění po úrazech a operacích. Praha: Avicenum, 1986. Jesenský, Ján. Uvedení do rehabilitace zdravotně postižených. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 1995. ISBN 8070669411.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách, účast na cvičeních minimálně 80 %.Zápočet: Aktivity ve cvičení.

Garant

MUDr. Pavol Skalka

Vyučující

MUDr. Pavol SkalkaMgr. Bc. Eva Fajkusová