Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství a ošetřovatelská péče1 (UZV / V3KVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V3KVL - Vnitřní lékařství a ošetřovatelská péče1, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Onemocnění dýchacích cest - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody.- Bronchitis, bronchopneumonie, pleuritis - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody, léčba.- Chronická obstrukční choroba, bronchopulmonální respirační insuficience - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody, léčba.- Astma bronchiale, bronchiektazie, tuberkulózy plic) - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody, léčba.Onemocnění srdce a cév - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody.- Vrozené a získané vady srdce a cév, srdeční arytmie, možnosti léčby.- ICHS (Angina pectoris, Infarkt myokardu), zánětlivá onemocnění srdce - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody, léčba.- Hypertenzní choroby, hypotenze, flebotrombosis, tromboflebitis, prevence TEN - somatologicko-patologický úvod, projevy, anamnéza, vyšetřovací metody, léčba.Onemocnění pohybového systému (pato-fyziologie, vyšetřovací metody, terminologie).- Obecné klinické projevy, terapie u onemocnění pohybového systému.- Klinické projevy, léčba u nemocných s degenerativním onemocněním kloubů a páteře.- Klinické projevy, léčba u nemocných se zánětlivým onemocněním kloubů, páteře a kostní dřeně.Cvičení:Specifika ošetřovatelského procesu u pacientů s onemocněním dýchacích cest.- Ošetřovatelský proces u chronické obstrukční choroby, včetně edukace nemocných.- Ošetřovatelský proces u nemocného s dg. Astma bronchiale, bronchiektázie, včetně edukace nemocných.- Ošetřovatelský proces u výše uvedených systémových onemocnění, včetně edukace dospělých nemocných.Specifika ošetřovatelského procesu u pacientů s onemocněním srdce a cév.- Ošetřovatelský proces u nemocných s ICHS, včetně edukace nemocných.- Ošetřovatelský proces u pacientů s hypertenzní chorobou, včetně edukace nemocných.- Ošetřovatelský proces u pacientů s TEN, včetně edukace nemocných.Specifika ošetřovatelského procesu u pacientů s onemocněním pohybového systému.- Ošetřovatelský proces u nemocných s onemocněním pohybového systému, včetně edukace nemocných. Kompenzační pomůcky.- Ošetřovatelský proces u pacientů s degenerativním onemocněním kloubů a páteře, včetně edukace nemocných.- Ošetřovatelský proces u pacientů se zánětlivým onemocněním kloubů a páteře, se zánětlivým onemocněním kostní dřeně, včetně edukace nemocných.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v základních medicínských diagnózách z oblasti kardiologické, pneumologické a pohybové;- zná a umí ovlivnit formou zdravotní výchovy faktory, které se podílejí na rozvoji onemocnění;- užívá odborné pojmy, které se vztahují k jednotlivým interním tématickým celkům;- je schopen posoudit problémy pacienta s kardiopulmonálním a onemocněním pohybového systému a sestavit u něj adekvátní plán ošetřovatelské péče;- podílí se na realizaci ošetřovatelsko-terapeutického plánu u konkrétního nemocného;- je schopen spolupráce s ostatními členy multidisciplinárního týmu v péči o pacienta s kardiopulmonálním onemocněním a onemocněním a pohybového systému.

Literatura

SOVOVÁ, E. EKG pro sestry. Praha: Grada, 2006. VÖRÖSOVÁ, G. A KOL. Interné ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2005. ŠAFRÁNKOVÁ, A., NEJEDLÁ.M. Interní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2006. Šafránková, Alena. Interní ošetřovatelství II. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1148-6.JUŘENÍKOVÁ, P. a kol. Ošetřovatelství 1. díl. Uherské Hradiště: Středisko služeb školám, 1999. KLENER, P. Vnitřní lékařství pro bakalářské studium. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-101-7.Navrátil, Leoš. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. Vyd. 1. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2319-8.MIKŠOVÁ, Z. et al. Kapitoly z ošetřovatelské péče IV. str. 62 - 87. Valašské Meziříčí: Nalila, 2003. ŠTEJFA. M. A KOL. Kardiologie. Praha: Grada, 2006. KOLÁŘ, J. et al. Kardiologie pro sestry intenzivní péče. Praha: Akcenta, 1998. ISBN 80-86232-00-X.HERDMAN, H. T. NANDA International: Ošetřovatelské diagnózy: Definice & klasifikace 2009-2011. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-3423-1.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na cvičeních 80 %. K zápočtu: Úspěšné splnění testu z klinické a ošetřovatelské části (min. 75 %), s možností jedné opravy.

Garant

MUDr. Jana Pelková

Vyučující

MUDr. Jana PelkováMgr. Vladimír Koutecký