Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství a ošetřovatelská péče2 (UZV / V4KVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V4KVL - Vnitřní lékařství a ošetřovatelská péče2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Onemocnění trávicího ústrojí somatologicko-patologický úvod. Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a léčba u nemocných s vředovou chorobou a zánětlivými změnami gastroduodena, s jícnovými varixy.- Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a léčba u nemocných s cholelithiasis, choledocholithiasis, pankreatitis, jaterní cirhózou a jaterním selháním.- Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a léčba u pacientů s enteritis, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitis, proktokolitis a polypózou zažívacího traktu.Onemocnění metabolické - somatologicko-patologický úvod. Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a možnosti léčby u nemocných s poruchami vnitřního prostředí (acidóza a alkalóza).- Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a léčba u nemocných, s diabetem mellitus včetně komplikací.- Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a možnosti léčby u nemocných s hyperlipidemií,s poruchami výživy (obezita, podvýživa).Onemocnění močových cest a ledvin somatologicko-patologický úvod. Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a léčba u nemocných s cystitis, glomerulonefritis, pyelonefritis.- Projevy, anamnéza, vyšetřovací metody a léčba u nemocných s akutním selháním ledvin, hemodialýza.Cvičení:- Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných s vředovou chorobou gastroduodena, jícnovými varixy, s cholelithiasis, pankreatitis, jaterní cirhózou a jaterním selháním. Zdravotní výchova, edukace.- Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných s enteritis, Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitis, proktokolitis a polypózou zažívacího traktu. Zdravotní výchova, edukace.- Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných s metabolickým onemocněním - diabetes mellitus včetně komplikací. Zdravotní výchova, edukace.- Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných s poruchami vnitřního prostředí.- Ošetřovatelské intervence a problémy nemocných s poruchami výživy. Zdravotní výchova, edukace.- Ošetřovatelské intervence a problémy pacientů s onemocněním močových cest. Preventivní opatření, zdravotní výchova.- Ošetřovatelské intervence a problémy pacientů s onemocněním ledvin. Preventivní opatření, zdravotní výchova.- Ošetřovatelské problémy a psychologické aspekty u hemodialyzovaných pacientů.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v základních medicínských diagnózách oblasti gastrointestinální, metabolického onemocnění a onemocnění močových cest a ledvin;- zná a umí ovlivnit formou zdravotní výchovy faktory, které se podílejí na rozvoji těchto onemocnění;- užívá odborné pojmy, které se vztahují k jednotlivým interním tématickým celkům;- je schopen posoudit problémy pacienta s gastrointestinálním onemocněním (s metabolickým onemocněním a s onemocněním močových cest a ledvin) a sestavit u něj adekvátní plán ošetřovatelské péče;- podílí se na realizaci ošetřovatelsko-terapeutického plánu u konkrétního nemocného;- spolupracuje s ostatními členy multidisciplinárního týmu v péči o pacienta s gastroitestinálním, metabolickým onemocněním a onemocněním močových cest a ledvin.

Literatura

VÖRÖSOVÁ, G. A KOL. Interné ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2005. Šafránková, Alena. Interní ošetřovatelství II. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1148-6.ŠAFRÁNKOVÁ, A., NEJEDLÁ.M. Interní ošetřovatelství II. Praha: Grada, 2006. KONTROVÁ. Ľ., BORBÉLYOVÁ. V. A KOL. Ošetrovateľské štandardy v nefrológii. Martin: Osveta, 2006. JUŘENÍKOVÁ, P. a kol. Ošetřovatelství - 1. díl. Uherské Hradiště: Středisko služeb školám, 1999. KLENER, P. Vnitřní lékařství pro bakalářské studium. Praha: Galén, 2001. ISBN 80-7262-101-7.RYBKA. J. A KOL. Diabetologie pro sestry. Praha: Grada, 2006. LUKÁŠ. K. Gastroenterologie a hematologie pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. HERDMAN, H. T. NANDA International: Ošetřovatelské diagnózy: Definice & klasifikace 2009-2011. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-3423-1.ZAORAL, M. a kol. Nové trendy v digestivní endoskopické diagnostice. Praha: Grada, 2000. ISBN 80-7169-999-3.Lachmanová, Jana. Vše o hemodialýze pro sestry. 1. vyd. Praha : Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-552-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: Doporučená účast na přednáškách. Účast na cvičeních minimálně 80 %. Zápočet: Úspěšné splnění testu z klinické a ošetřovatelské části (minimálně 75 %), s možností jedné opravy.

Garant

MUDr. Jana Pelková

Vyučující

MUDr. Jana PelkováMgr. Vladimír Koutecký