Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pediatrie a ošetřovatelská péče 2 (UZV / V4PE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V4PE - Pediatrie a ošetřovatelská péče 2, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s onemocněním močových cest a ledvin.- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s imunoalteračním onemocněním a onemocněním žláz s vnitřní sekrecí.- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s infekčním onemocněním.- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s onemocněním pohybového ústrojí.- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s horečkou a při křečích.- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s aspirací a intoxikací.- Základní diagnostické a terapeutické postupy, klinické příznaky u dětských klientů s poruchami vědomí.- Handicap v dětství a dospívání, chronicky nemocné dítě a jeho rodina, kvality života.Cvičení:- Ošetřovatelský proces u dětí s onemocněním močových cest a ledvin.- Ošetřovatelský proces u dětí s onemocněním s imunoalteračním onemocněním a s chorobami žláz s vnitřní sekrecí.- Ošetřovatelský proces u dětí s infekčním onemocněním.- Ošetřovatelský proces u dětí s onemocněním pohybového ústrojí.- Speciální ošetřování dítěte s horečkou a při křečích.- Ošetřovatelský proces u dětí při aspiraci, intoxikaci.- Ošetřovatelský proces u dětí s poruchami vědomí.- Rodina a její poruchy - syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte, děti v ohroženém prostředí.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v základních medicínských diagnózách u dětí v oblasti močových cest a ledvin, s onemocněním žláz s vnitřní sekrecí, s onemocněním pohybového ústrojí;- je schopen identifikovat a podle možností aplikovat preventivní opatření při rozvoji komplikací u dětí s horečkou, v bezvědomí;- je schopen vypracovat obecný plán ošetřovatelské péče u dětí s určitou medicínskou diagnózou;- je schopen posoudit potřeby nemocných dětí v různých věkových kategoriích; - podílí se na realizaci ošetřovatelsko-terapeutického plánu u konkrétního nemocného;- je schopen spolupráce s ostatními členy multidisciplinárního týmu a s rodiči dítěte;- je schopen adekvátní komunikace s dítětem.

Literatura

KOHOUTOVÁ, E. a kol. Kritické stavy u dětí a ošetřovatelská péče. Brno: IDVPZ, 1998. ISBN 80-7013-257-4.Fendrychová, Jaroslava. Ošetřovatelské diagnózy v neonatologii. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2000. ISBN 8070133228.Fendrychová, Jaroslava. Ošetřovatelské diagnózy v pediatrii. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2002. ISBN 8070133570.JUŘENÍKOVÁ, P. a kol. Ošetřovatelství (část pediatrie). Uherské Hradiště, 1999. BOLEDOVIČOVÁ, M. a kol. Pediatrické ošetrovateľstvo. Martin: Osveta, 2006. VOLF. V., VOLFOVÁ, H. Pediatrie. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-87-7.Časopisy: Pediatrie, Remedia, Sestra, Děti a My. MAREŠ, J. a kol. Dítě a bolest. Praha: Grada, 1997. ISBN 80-7169-267-0.NIESSEN, K. H. Pediatrie. Praha: Scientia medica, 1996. ISBN 80-85526-29-8.NEČASOVÁ, A. a kol. Vybrané kapitoly dětského lékařství a ošetřovatelské péče o děti a dorost 1. a 2. díl. Brno: IDVPZ, 1996. Novák, Ivan. Základy péče o kriticky nemocné dítě : pro pediatry a praktické lékaře. Vyd. 2., aktualiz. Praha : Informatorium, 1996. ISBN 8085427958.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: 80 % účast na přednáškách a cvičeních.Zápočet: Písemný test z ošetřovatelské části splněný na 75 %, s možností jedné opravy.Zkouška: Ústní zkouška.

Garant

doc. PhDr. Helena Kadučáková, PhD.

Vyučující

MUDr. Helena VávrováMgr. Andrea Filovádoc. PhDr. Helena Kadučáková, PhD.