Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v geriatrii (UZV / V5GE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V5GE - Ošetřovatelství v geriatrii, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Gerontologie a geriatrie - výklad termínů.- Demografické a epidemiologické údaje související s problematikou.- Ošetřovatelský přístup k hospitalizovanému seniorovi, etické aspekty ošetřování seniorů.- Specifika přístupu k seniorovi v ambulanci; posouzení fyzických a psychických schopností.- Pády a rizika úrazů, bezpečí domova; akutní stavy v geriatrii.- Ošetřovatelský proces u seniorů při imobilitě; ošetřování seniorů s inkontinencí.- Ošetřovatelský proces u častých klinických problémů ve stáří (onemocnění dýchacího, kardiovaskulárního, trávicího, pohybového, nervového systému; krevní, endokrinní, onkologické onemocnění; demence, deprese, terminální stádium onemocnění).- Komunikace s nemocnými seniory a jejich příbuznými.

Získané způsobilosti

Student:- je schopen se orientovat v problematice geriatrie jako lékařského oboru;- je schopen realizovat ošetřovatelský proces u seniorů;- má znalosti o komplexní ošetřovatelské péči starých lidí, která vede k upevnění zdraví, zmírnění choroby, k uzdravení, dosažení a udržování soběstačnosti;- umí efektivně komunikovat a reagovat na potřeby starého člověka; - je schopen se podílet se na zvýšení kvality života nemocného seniora.

Literatura

Geriatrické a gerontologické ošetrovateľstvo. Martin : Osveta, 2006. ISBN 80-8063-208-1.Topinková, Eva. Geriatrie pro praxi. 1. vyd. Praha : Galén, 2005. ISBN 8072623656.WEBER, P a kol. Minimum klinické gerontologie: pro lékaře a sestru v ambulanci. Brno: IDVPZ, 2000. Klevetová, Dana. Motivační prvky při práci se seniory. 1. vyd. Praha : Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2169-9.ZAVÁZALOVÁ, H. a kol. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2008. Kubešová, Hana. Akutní stavy v geriatrii. 1. vyd. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-620-5.ČGGS. Evropská charta pacientů seniorů. Praha: Sekretariát ČGGS ČLS JEP, 1999. KALVACH, Z., ZADÁK, Z., JIRÁK, R. a kol. Gerontologie a geriatrie. Praha: Grada, 2004. DOENGES, M. E., MOORHOUSE, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada, 2000. nullHAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek sociální gerontologie. České ošetřovatelství 10. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80 - 7013- 363- 5.JEDLIČKA, V. a kol. Praktická gerontologie. Brno: IDVPZ, 1991. JOINT COMMISSION RESOURCES. Prevence pádů ve zdravotnickém zařízení. Praha: Grada, 2007. JAROŠOVÁ, D. Vybrané kapitoly z teorie ošetřovatelství. Ostrava: Ostravská univerzita, 1999.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetDocházka - doporučená účast na přednáškách, 80% účast na cvičeních.Klasifikovaný zápočet - aktivní účast na cvičeních, vypracování seminární práce dle zadání, písemný test z klinické a ošetřovatelské části (min. 75 %), s možností jedné opravy.

Garant

MUDr. Zuzana Boháčová

Vyučující

MUDr. Zuzana BoháčováMgr. Vladimír Koutecký