Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelsví v psychiatrii (UZV / V5PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZV / V5PS - Ošetřovatelsví v psychiatrii, Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška, cvičení:- Odborná terminologie a podstata psychických onemocnění. Vyšetření v psychiatrii.- Rozpoznat příznaky hlavních psychických a neurotických poruch.- Organické duševní poruchy, mentální retardace, duševní poruchy ve stáří.- Poruchy osobnosti. Sexuální poruchy.- Psychosomatické poruchy. Poruchy příjmu potravy.- Návykové nemoci - alkohol, drogy, hráčství.- Psychiatrie dětí a dospívajících.- Elementární dovednosti v základech psychoterapie. Pomoc v krizi.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v základní psychiatrické problematice dětského a dospělého věku;- zná specifika ošetřovatelské péče u pacientů při jednotlivých psychiatrických onemocněních;- umí komunikovat s dětskými i dospělými pacienty s psychiatrickým onemocněním;- zná specifika přístupu k psychiatricky nemocným;- umí spolupracovat s ostatními členy multidisciplinárního týmu.

Literatura

MARKOVÁ, E., VENGLÁŘOVÁ M., BABIAKOVÁ., M. Psychiatrická ošetřovatelská péče. Grada, 2006. HOSCHL, C., LIBIGER, J., ŠVESTKA, J. Psychiatrie. Praha: Tigis, 2004. SMOLÍK, P. Duševní a behaviorální poruchy. Praha: Maxdrorf,, 1996. ONDRIÁŠOVÁ, M. Psychiatria. Martin: Osveta, 2005. JANOSIKOVÁ, E. H., DAVIESOVÁ, J. L. Psychiatrická ošetrovateľská starostlivosť. Martin: Osveta, 1999. PRAŠKO, J. Vybrané kapitoly z psychiatrie a psychoterapie. Praha: 3 LF KU,, 1994.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetDocházka: 80% účast na cvičeních, doporučená účast na přednáškách.Zápočet: Aktivní přístup na cvičeních, vypracování a prezentace seminární práce.

Garant

MUDr. Pavel Konečný

Vyučující

MUDr. Miloš SedláčekMgr. Andrea Filová